Viktor Orban pierde un aliat în Europa. Janez Jansa, premierul eurosceptic al Sloveniei, suferă o înfrângere usturătoare în alegerile legislative

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Robert Golob, marele învingător al scrutinului legislativ din Slovenia Captură YouTube
Robert Golob, marele învingător al scrutinului legislativ din Slovenia Captură YouTube

Partidul liberalului Robert Golob, intrat recent în politică, a obţinut în alegerile legislative de duminică 41 din cele 90 de mandate ale Parlamentului sloven. O înfrângere usturătoare pentru ultraconservatorul şi euroscepticul premier în exerciţiu Janez Jansa, un aliat al lui Viktor Orban.

„Un mandat clar pentru a restabili libertatea”, s-a felicitat Robert Golob, 57 de ani, imediat după aflarea rezultatelor finale.

Partidul său, Mişcarea Libertăţii, a obţinut 34,54% din voturi, fiind urmat de partidul lui Janez Jansa, Partidul Democratic Sloven, cu 23,53% (27 de mandate), Slovenia Nouă - Creştin-democraţii, cu 6,85% din voturi (8 mandate), Social-democraţii, cu 6,65% din voturi (7 mandate) şi Stânga, cu 4,38% (5 mandate). Alte două mandate au rămas de alocat.

Janez Jansa, 63 de ani, aflat deja, din 2020, la al treilea mandat de premier, după cele din 2004 până în 2008 şi din 2012-2013, este acuzat de critici că a restrâns libertatea presei şi nu respectă statul de drept. Este considerat un aliat al premierului ungar Viktor Orban, căruia criticii spun că îi copiază stilul autoritar. De altfel, Orban şi-a exprimat sprijinul pentru Jansa în cadrul campaniei electorale.

În ceea ce-l priveşte pe Robert Golob, un novice în politică, acesta a obţinut cea mai categorică victorie într-un scrutin legislativ de la declararea independenţei Sloveniei, în 1991.

Fost funcţionar public la începutul anilor 2000, el a deţinut în ultimii ani postul de director executiv al unei companii de electricitate. A făcut campanie pentru o „societate liberă şi deschisă”, pe baza unui program de centru-stânga şi ecologist.

Participarea la vot s-a ridicat la aproape 70%, un record pentru Slovenia.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite