Ungaria a anunţat rezultatele finale ale alegerilor parlamentare. Contestaţia depusă de Partidul Patria Noatră a fost respinsă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Rezultatele alegerilor parlamentare desfăşurate în Ungaria pe 3 aprilie, în care partidul de guvernământ, condus de premierul Viktor Orban a câştigat, au fost declarate azi, definitive. Acest lucru a fost raportat sâmbătă de agenţia de presă MTI, după ce Curtea Supremă a ţării a respins singura plângere primită în urma votului.

Comisia Electorală Naţională (CEN) a Ungariei a validat joi rezultatele alegerilor pentru circumscripţiile cu un singur loc, precum şi pentru cele aferente listelor de partid. Singurul partid care şi-a exprimat dezacordul faţă de aceste rezultate, depunând o contestaţie, a fost partidul naţionalist de opoziţie „Patria noastră”, care a cerut reverificarea buletinelor de vot trimise prin corespondenţă. 

„Decizia putea fi atacată cu recurs în termen de o zi, iar singura cerere de reexaminare a fost audiată sâmbătă de Curtea Supremă”, a spus MTI. În şedinţa sa, instanţa a considerat nefondată contestaţia „Patriei noastre”, iar decizia CEN a intrat în vigoare.

În conformitate cu rezultatele CEN, partidul de guvernământ „FIDES – Uniunea Civilă Maghiară” şi partenerii săi mai mici - creştin-democraţii - au obţinut majoritatea constituţională în Adunarea de Stat (parlamentul unicameral) adjudecându-şi 135 din cele 199 de mandate de deputat.

O coaliţie de şase partide de opoziţie a reuşit să obţină doar 57 de locuri, în timp ce partidul Patria Noastră, care a candidat pe cont propriu, şi-a asigurat şase locuri.

Un loc de deputat a revenit unui reprezentant al minorităţii germane.

Partidul FIDES - Uniunea Civilă Maghiară, condus de Orban, a desfăşurat o campanie electorală sub sloganul „Pace şi Securitate”, apărând poziţia de neintervenţie în conflictul de pe teritoriul Ucrainei. Guvernul ungar a condamnat acţiunile Rusiei împotriva ţării vecine şi a susţinut sancţiunile UE, dar a refuzat să furnizeze arme Kievului şi nu a permis transportul acestora prin teritoriul său către armata ucraineană. În acelaşi timp, potrivit sondajelor, nu doar adversarii lor politici, ci chiar şi 30% dintre susţinătorii lor, se temeau că, dacă partidele de opoziţie vor ajunge la putere, vor trage Ungaria într-un conflict militar.

Acum Orban, care este prim-ministru din 2010, va fi ales în acest post pentru încă un mandat de patru ani şi va începe să formeze noul guvern.

Votarea candidaturii sale, ale cărei rezultate sunt cunoscute dinainte, ar trebui să aibă loc la prima şedinţă a noului parlament. Este de aşteptat să aibă loc la începutul lunii mai. Data exactă va fi stabilită de preşedintele Ungariei, Janos Ader.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite