Viktor Ianukovici respinge federalizarea Ucrainei, dar este dispus să organizeze un referendum

0
0

Preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, este dispus să susţină organizarea unui referendum asupra „celor mai importante probleme” din Ucraina. Pe de altă parte, respinge ideea federalizării statului, pe motiv că este „inactuală”.

Preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, a declarat vineri că este dispus să susţină organizarea unui referendum asupra „celor mai importante probleme” din Ucraina, dacă va fi înregistrată o astfel de iniţiativă, relatează RIA Novosti.

„Imediat ce acest fapt va avea loc, imediat ce oamenii se vor uni şi vor pune această întrebare, va fi organizat un referendum”, a declarat Ianukovici, într-un interviu pentru postul de televiziune Inter. El a precizat că un astfel de referendum, organizat la nivel naţional, „se va referi la cele mai importante probleme care preocupă poporul ucrainean".

De asemenea, preşedintele ucrainean a subliniat că pledează pentru o soluţionare paşnică a conflictului din ţară, deoarece „preţul luptei pentru putere nu trebuie să fie atât de mare”, referindu-se la violenţele care au avut loc în Ucraina în ultimele luni.

„Nu trebuie să luptăm pentru putere prin vărsare de sânge. Fiecare politician trebuie să fie conştient de responsabilitatea pe care o are”, a afirmat Ianukovici, subliniind că „actuala putere are suficiente forţe pentru a face ordine în ţară, dar nu vrem să sufere oamenii nevinovaţi”.

Liderul de la Kiev a mai vorbit, în cadrul interviului acordat Inter, despre federalizarea Ucrainei, idee pe care o consideră „inactuală”. „Acum nu este timpul potrivit (pentru această idee), ea este inactuală”, a subliniat Ianukovici.

Deşi a dat Germania ca exemplu pozitiv în ceea ce priveşte federalizarea, preşedintele Ucranei a atras atenţia: „Trebuie să avem grijă de statul nostru, să păstrăm ceea ce avem şi să ne învătăm să negociem".

„Trebuie să găsim o soluţie în cadrul discuţiilor şi în niciun caz să nu fim influenţaţi de emoţii în rezolvarea problemei", a adăugat Ianukovici.

Pe de altă parte, el a avertizat că Ucraina va opune „rezistenţă puternică” oricăror presiuni exercitate din exterior.  Totuşi, el a afirmat că intenţionează să se ocupe în timpul apropiat de relansarea relaţiilor cu Uniunea Europeană, Rusia, Statele Unite şi China.

„Strategia noastră trebuie să fie îndreptată spre apărarea intereselor naţionale”, a adăugat preşedintele ucrainean.

La sfârşitul lui ianuarie, Preşedinţia Rusiei, de asemenea, şi-a exprimat nemulţumirea faţă de posibile ingerinţe externe în afacerile Ucrainei, după ce cancelarul Angela Merkel l-a îndemnat pe preşedintele rus Vladimir Putin să susţină un "dialog constructiv" între putere şi opoziţie, la Kiev.

„Referitor la situaţia din Ucraina, insistăm asupra faptului că orice ingerinţă externă este inadmisibilă”, a comunicat Kremlinul.

Ucraina se confruntă cu o criză politică fără precedent după ce Administraţia Viktor Ianukovici a refuzat, în noiembrie, semnarea unui acord de asociere cu Uniunea Europeană, preferând apropierea de Rusia. Decizia lui Ianukovici de a abandona negocierile cu UE, care durau de trei ani, a generat un val de proteste violente şi o criză politică fără precedent de la fosta Revoluţie portocalie.

Mai multe - Europa

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite