Viermii și lacustele, subiect de scandal politic și luptă electorală în Polonia. Puterea acuză opoziția ca ar vrea să oblige cetățenii să mănânce insecte

0
Publicat:

Un adevărat scandal s-a iscat între principalele partide din Polonia, pe tema consumului de insecte. Politicienii le-au dat o adevărată temă de gândire oamenilor, înaintea alegerilor din toamnă, acuzându-se reciproc că ar putea obliga cetățenii la consumul de insecte.

Mancare insecte FOTO Shutterstock jpg

Parlamentarii din cadrul partidului conservator Lege şi Justiţie (PiS), cea mai importantă formaţiune din cadrul coaliţiei de guvernare din Polonia, susţin că partidul de opoziţie Platforma Civică intenţionează să limiteze consumul de carne şi să îl înlocuiască cu cel de insecte. Acuzația a fost respinsă de Platforma Civică, notează Agerpres.

Consumul de insecte: principala dispută dintre politicienii polonezi

La următoarele alegeri, politicienii de la Platforma Civică ar trebui să scrie pe fiecare poster «În loc de pui, mâncaţi un vierme», pentru că ăsta e programul lor adevărat”, a declarat parlamentarul PiS, Bartosz Kownacki.

Postul public de televiziune TVP Info, căruia i se aduc acuze că ar fi unul de propagandă, a părut să ia partea partidului Lege şi Justiţie. Conferinţa de presă susținută de Kownacki a fost însoțită de burtiera:

Propunerile opoziţiei pentru polonezi: viermi în loc de carne”.

Subiectul consumului de viermi este prezentat în mod frecvent de TVP Info după ce iniţiativa C40 Cities, un organism care regrupează primarii unor mari oraşe din întreaga lume şi care a recomandat măsuri precum reducerea consumului de carne şi utilizarea mai redusă a automobilelor personale pentru a combate schimbărilor climatice, a anunţat că Varşovia ar urma să fie inclusă într-un proiect destinat să demonstreze „rolul oraşelor în a răspunde la crizele climatică, energetică şi a costului vieţii”.

Primarul Varşoviei este Rafal Trzaskowski, unul din politicienii de frunte ai opoziţiei.

Cu toate acestea politicienii de la Platforma Civică şi oficialii Primăriei din Varşovia subliniază că participarea Varşoviei la acest proiect nu înseamnă că sunt analizate propuneri care să forţeze oamenii să îşi reducă consumul de carne şi să mănânce viermi.

Liderul Platformei Civice, Donald Tusk a răspuns vineri la acuzaţiile venite de la partidul Lege şi Justiţie, catalogând guvernul de la Varşovia drept un promotor al supei de viermi.

Tusk a făcut aluzie la informaţiile din media potrivit cărora Centrul Naţional pentru Cercetare şi Dezvoltare a oferit o finanţare de 6,5 milioane de zloţi (1,47 milioane de dolari) pentru un proiect intitulat 'SmartFood' care include creşterea de insecte comestibile.

Este puţin umilitor pentru oricine că media şi politicienii se întreabă de câteva zile dacă primarul Trzaskowski vrea cu adevărat să îi forţeze pe polonezi să mănânce viermi şi nu carne, a spus Donald Tusk.

La rândul său, Ministerul polonez al Fondurilor pentru Dezvoltare şi al Politicilor Regionale a precizat că programul 'SmartFood' nu este un program guvernamental şi este finanţat în principal de Norvegia.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite