Alimentele cu proteine din insecte, etichetate obligatoriu. Ce va conține eticheta

0
Publicat:

Patru insecte au fost autorizate, până în prezent, de Comisia Europeană drept produse alimentare. Ungaria a fost singura țară care s-a opus deciziei, în contextul în care, Uniunea Europeană nu se confruntă nici cu o criză de alimente şi nici cu un deficit de proteine.

Paste ce conţin proteine din insecte FOTO Arhivă
Paste ce conţin proteine din insecte FOTO Arhivă

Ungaria devine acum și prima țară care introduce obligativitatea etichetării alimentelor care conţin proteine din insecte. Potrivit proiectului de act legislativ european, odată ce aceste produse apar pe rafturile din supermarketuri, vor fi etichetate în mod clar, informând consumatorul cu privire la conținutul exact al produselor pe care le cumpără.

Ministerul Agriculturii din Ungaria a modificat regulile, astfel încât respectivele alimente să fie nu doar să fie etichetate în mod clar, ci separate de restul alimentelor. Aşadar, ele urmează să fie comercializate numai pe rafturile special destinate, a anunţat miercuri ministrul Agriculturii, Istvan Nagy, conform de MTI.

Ce va conține eticheta

Până în prezent, Comisia Europeană a aprobat spre consum patru insecte şi anume: viermele galben uscat sau viermele de făină, lăcusta călătoare, greierele și larva gândacului de bălegar.

Consumatorii trebuie să fie în măsură să „distingă şi să diferenţieze” produsele care conţin proteine din insecte, conform noilor reguli. Prin urmare, acestea vor fi etichetate pentru a informa consumatorii cu privire la potențialele reacții alergice. Persoanele care suferă de alergii alimentare vor dispune de informaţiile necesare, pentru a lua decizii în cunoștință de cauză și pentru a evita produsele care conțin ingrediente la care sunt sensibile. Spre exemplu, potrivit Autorității Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), consumul de viermi galbeni de făină ar putea provoca reacții alergice, în special în cazul persoanelor care suferă deja de alergii la crustacee și acarieni. Specialiştii dau însă asigurări că astfel de incidențe sunt foarte scăzute.

Ungurii nu vor să mănânce insecte

Ministrul Agriculturii din Ungaria, Istvan Nagy a subliniat faptul că Ungaria s-a opus deciziei că executivului comunitar, în condiţiile în care Uniunea Europeană nu se confruntă nici cu o criză de alimente şi nici cu un deficit de proteine. Mai mult decât atât, sondajele de opinie arată că „ungurii nu vor să mănânce insecte”, a adăugat Istvan Nagy.

Ministrul a citat rezultatele unui sondaj derulat recent de Autoritatea Sanitară Veterinară din Ungaria (NEBIH), conform căruia peste 70% dintre unguri „resping cu tărie” posibilitatea de a mânca insecte, sau alimente care conţin insecte. De asemenea, oficialul ungar a vorbit despre importanţa conservării tradiţiilor gastronomice.

Aprobare nu înseamnă mâncare

Nici la noi în ţară, decizia Comisiei Europene nu este văzută cu ochi buni. Ministrul Agriculturii, Petre Daea şi-a exprimat îngrijorarea în momentul în care, o nouă insectă a primit aprobarea pentru consum.

„Lăsaţi-le în aprobări, dar nu le puneţi în mâncare, nu le puneţi în farfurie, pentru că noi ştim ce producem, noi ştim ce mâncăm, noi ştim ce ne foloseşte nouă. Din acest punct de vedere eu nu îmi fac nicio grijă, aprobare nu înseamnă şi mâncare, pentru că noi ştim să producem în România şi avem, har Domnului, unde, cu cine şi ce să facem (...). Lăsaţi insectele în insectar”, a răspuns ministrul Agriculturii, Petre Daea, întrebat despre noul aliment aprobat de EFSA.

Larva gândacului de bălegar este cea de-a patra şi, în acest moment, ultima insectă care a primit aprobarea pentru consum, în luna ianuarie a acestui an.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite