VIDEO SUA condamnă sechestrarea şi condamnarea unui activist al opoziţiei din Ucraina

0
0

Washingtonul şi-a arătat vineri „dezamăgirea” cu privire la informaţiile apărute în presă în legătură cu sechestrarea şi torturarea lui Dmitro Bulatov, un activist şi lider al protestelor pro-europene din Kiev, informează AFP.

„Am fost dezamăgiţi de probele evidente cu privire la torturarea unuia dintre liderii manifestanţiilor, Dmitro Bulatov”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui american Barack Obama, Jay Carney.

Activist al opoziţiei ucrainene, Dmitro Bulatov, în vârstă de 35 de ani, a relatat că timp de o săptămână a fost răpit şi torturat de către câţiva bărbaţi „cu accent rusesc”, fiind în cele din urmă eliberat pe 30 ianuarie într-o pădure de la periferia Kievului.

Medicii au confirmat că bărbatul are o ureche tăiată, găuri în palme şi a fost tăiat pe faţă. „M-au răstignit, de aceea am aceste găuri în palme. Mi-au tăiat urechea şi m-au tăiat pe faţă. Tot corpul meu e plin de vânătăi. Puteţi vedea totul. Bine că sunt viu, Slavă Domnului”, a declarat Dmitro Bulatov la spital.

El este unul dintre cei mai cunoscuţi lideri ai mişcării „Automaidan”, un grup de protestatari care se află în fiecare noapte pe străzile din Kiev încercând să nu permită autorităţilor să se infiltreze în zonele cu protestatari. Numele său apare pe o listă a guvernului ucrainean de activişti care trebuie arestaţi. Poliţiştii din Kiev au deschis o anchetă în acest caz şi au încercat să-l interogheze pe Bulatov chiar la spital, însă fără succes. Corespondentul BBC afirmă că medicii şi asistentele au blocat mai mulţi ofiţeri de poliţie să-l vadă pe Bulatov.

Liderul unui alt partid de opoziţie, Arseniy Yatsenyuk, cel care a refuzat anterior oferta preşedintelui Ianukovici de a deveni prim-ministru, a spus că protestatarii din Kiev se confruntă acum cu abuzuri, crime, torturi şi răpiri. „Evenimentele recente cu Bulatov sunt o dovadă clară a faptului că există în prezent echipe de represiune în Ucraina, la fel ca în America Latină”, a declarat Yatsenyuk.

De asemenea, Amnesty International a descris experienţa lui Bulatov ca fiind „un act barbar, care trebuie investigat imediat”.

Între timp, ministrul Apărării ucrainean a declarat că Armata îi cere preşedintelui Ianukovici să „ia măsuri urgente, în limitele legislaţiei”, pentru a detensiona criza din Ucraina.

O reacţie importanta a venit şi din partea şefului NATO, Anders Fogh Rasmussen, care a spus că Armata din Ucraina este extrem de respectată şi trebuie să rămână neutră în această criză. „Voi continua să urmaresc evoluţiile din regiune cu îngrijorare”, a mai spus oficialul NATO.


Citeşte şi:

Viktor Ianukovici a promulgat legea amnistierii protestatarilor şi a abrogat alte legi contestate

Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a promulgat vineri legea privind amnistierea manifestanţilor arestaţi şi proiectul de abrogare a legilor privind reprimarea protestelor.

Manifestant crucificat la Kiev. Noi acuzaţii de tortură la adresa forţelor de represiune mobilizate de Ianukovici

Un cunoscut activist ucrainean, devenit unul dintre liderii protestelor pro-europene din Kiev, a dispărut în urmă cu opt zile şi a reapărut ieri, cu o ureche tăiată, găuri în palme şi tăiat pe faţă. Bărbatul susţine că a fost răpit şi torturat de persoane „care vorbeau cu accent rus”, care l-au abandonat crezând că va muri în urma bătăilor primite.

Armata îi cere lui Ianukovici să adopte „măsuri de urgenţă pentru stabilizarea situaţiei“

Armata ucraineană îl îndeamnă pe preşedintele Viktor Ianukovici să adopte „măsuri de urgenţă" pentru „stabilizarea“ situaţiei, într-un comunicat postat vineri dimineaţa pe site-ul Ministerului Apărării, relatează AFP.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite