Armata îi cere lui Ianukovici să adopte „măsuri de urgenţă pentru stabilizarea situaţiei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Armata ucraineană îl îndeamnă pe preşedintele Viktor Ianukovici să adopte „măsuri de urgenţă" pentru „stabilizarea“ situaţiei, într-un comunicat postat vineri dimineaţa pe site-ul Ministerului Apărării, relatează AFP.

„Militarii şi (ceilalţi) angajaţi ai Ministerului Apărării l-au îndemnat pe comandantul suprem al armatelor (şeful statului) să adopte măsuri de urgenţă, în cadrul legislaţiei actuale, pentru stabilizarea situaţiei în ţară", care se confruntă de două luni cu o mişcare de protest fără precedent faţă de putere, se arată în document.

„Militarii şi (ceilalţi) angajaţi ai Ministerului Apărării au apreciat ca inacceptabile luarea cu asalt a unor clădiri publice şi încercări de împiedicare a puterii de a-şi îndeplini atribuţiile, notând că o escaladare a (mişcării) de contestare ameninţă integritatea teritorială" a Ucrainei, se arată în continuare în comunicat.

Viktor Ianukovici, vizat de o puternică mişcare de contestare, după ce a renunţat la sfârşitul lui noiembrie să semneze un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeană, a fost declarat joi dimineaţa „indisponibil" de către serviciul său de presă, din cauza unei „boli respiratorii acute".

Într-un comunicat publicat câteva ore mai târziu, preşedintele a acuzat opoziţia că „înveninează situaţia" îndemnând populaţia să continue să manifesteze, „din cauza ambiţiilor politice a câtorva lideri".

La rândul lor, principalii trei lideri ai opoziţiei, Vitali Kliciko, Arseni Iaţeniuk şi Oleg Tiagnîbok au afirmat, într-o declaraţie comună, că Ianukovici a încălcat Constituţia. Ei i-au reproşat că a exercitat un „şantaj" asupra deputaţilor din cadrul formaţiunii sale politice, Partidul Regiunilor, cu scopul ca aceştia să voteze, miercuri, în pofida reticenţelor unora dintre ei, o lege care acordă o amnistie manifestanţilor arestaţi.

Pentru ca amnistia să intre în vigoare, contestatarilor li se impune să evacueze mai întâi, în termen de 15 zile, străzile, pieţele şi clădirile administrative ocupate la Kiev şi în mai multe regiuni ale ţării, ceea ce opoziţia refuză.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite