VIDEO Portavionul HMS Queen Elizabeth, mândria armatei britanice, a fost lansat la apă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Portavionul HMS Queen Elizabeth FOTO Royal Navy
Portavionul HMS Queen Elizabeth FOTO Royal Navy

Marea Britanie a lansat la apă cel mai mare şi mai puternic portavion din istoria sa, HMS Queen Elizabeth. Comandat în 2008, mastodontul de 65.000 de tone va intra în serviciu în 2020.

HMS Queen Elizabeth, considerat noua mândrie a Marinei Regale Britanice, a părăsit luni şantierul naval Rosyth (Scoţia). Este vorba de prima ieşire pe mare a acestui portavion comandat în 2008 pentru a răspunde nevoilor armatei Marii Britanii şi inaugurat de regină în 2014.

Având o greutate de  65.000 de tone, 280 de metri lungime şi 70 lăţime, uriaşa navă de război poate găzdui până la 40 de avioane de vânătoare şi 1.450 de persoane. Totodată, este prevăzută cu o autonomie de 10.000 de mile marine (18.500 de kilometri), o viteză maximă de 52 de kilometri pătraţi şi dotată cu radarul cu rază lungă de acţiune S1850M. HMS Queen Elizabeth va avea o navă soră, HMS Prince Charles, aflată în construcţie.

„Aceste portavioane, cele mai puternice nave din istoria Marinei Regale, ne vor da posibilitatea să îi lovim pe teroriştii din Orientul Mijlociu, să navigăm alături de aliaţii noştri din NATO şi americani. Aceste nave vor menţine pacea în lume şi ne vor ţine ţara în siguranţă în următorii 50 de ani“, a ţinut să sublinieze ministrul britanic al Apărării, Michael Fallon.

Zece mii de angajaţi ai BAE Systems, Thales Group, Babcock Marine şi Ministerului britanic al Apărării au lucrat la construcţia acestei nave, care a costat 3,5 miliarde de euro şi va intra în serviciu în 2020. Criticii semnalează că portavionul este dotat cu sisteme informatice depăşite deja.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite