VIDEO O replică a Londrei în 1666, arsă pentru a marca 350 de ani de la incendiul în urma căruia a fost reconstruită 80% din capitala britanică

0
0

O machetă imensă din lemn a capitalei Marii Britanii aşa cum arăta în secolul al XVII-lea, măsurând 120 de metri lungime, a fost arsă duminică seara pe fluviul Tamisa pentru a marca 350 de ani de la Marele Incendiu al Londrei, care a dus la reconstrucţia modernă a oraşului, relatează AFP.

Sute de spectatori s-au adunat pe malul râului pentru a vedea evenimentul, desfăşurat sub regia unui expert în incendieri controlate.

Pe 2 septembrie 1666, un incendiu devastator a pornit într-o brutărie din centrul Londrei şi s-a extins rapid pe aproape toată suprafaţa oraşului interior, deoarece aproape toate clădirile londoneze la acel moment erau construite din lemn. 13.200 de case, 87 de biserici şi o catedrală au fost distruse de flăcări, lăsând între 70.000 şi 80.000 de locuitori ai oraşului pe străzi.

Capitala britanică a fost reconstruită apoi în stilul baroc, prezervat parţial şi în prezent.

„Acum 350 de ani, când tăciunii cuptorul unui brutar au cauzat unul dintre cele mai catastrofale evenimente din istoria capitalei, dominaţia economică a Londrei aproape că a ajuns la un sfârşit incendiar. Un sens renăscut al unui scop făcut ca acest oraş măreţ de care ne bucurăm astăzi să se ridice din cenuşă, să se dezvolte şi să prospere” a declarat Nick Bodger, şeful departamentului de cultură şi vizitatori al Londrei.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite