VIDEO Neonaziştii din Grecia au luat legea în propriile mâini: au devastat tarabele vânzătorilor imigranţi, chiar sub ochii poliţiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţia elenă s-a sesizat oficial, sâmbătă, în legătură cu activiştii neonazişti din cadrul formaţiunii Zori de Aur  FOTO: Reuters
Poliţia elenă s-a sesizat oficial, sâmbătă, în legătură cu activiştii neonazişti din cadrul formaţiunii Zori de Aur  FOTO: Reuters

Cu o popularitate ce a crescut până la 10% de când criza financiară a lovit ţara, membrii partidului neonazist Zorii de Aur din Grecia au luat legea în propriile mâini şi au efectuat percheziţii într-un orăşel din apropierea Atenei. Neonaziştii au verificat comercianţii imigranţi şi tarabele acestor din Rafina şi au distrus toată marfa pentru care vânzătorii nu puteau prezenta factură.

Autorităţile elene au lansat o investigaţie în urma atacurilor partidului extremist de dreapta, Zorii de Aur, asupra comercianţilor imigranţi din oraşul Rafina, din apropierea Atenei. Membrii partidului au postat pe internet un video în care 30 de activişti în uniforme militare cărau steaguri cu stindardul grec şi verificau actele comercianţilor. Atunci când au constatat nereguli, au început să lovească tarabele şi să distrugă marfa de vânzare, în timp ce poliţia şi pietonii treceau fără să intervină.

După răspândirea înregistrării video pe internet, poliţia elenă a declarat că a început o anchetă împotriva autorilor privind acuzaţiile de uzurpare a autorităţii şi pagube materiale, scrie „Deutsche Welle“.

Ministrul Ordinii Publice, Nikos Dendias, a cerut autorităţilor să reţină şi să pună sub acuzare suporterii neonaziştilor de la Zorii de Aur (Chrysi Avgi), dar şi doi mai-mari ai partidului, Giorgos Germenis şi Panayiotis Iliopoulos, care au participat la atacul asupra comercianţilor imigranţi, informează publicaţia greacă „Kathimerini“.

Militanţii au organizat o paradă după acest incident violent, unde un parlamentar al partidului a explicat că totul a fost făcut pentru „a o onora pe Fecioara Maria“.

Fofi Gennimata, purtătorul de cuvânt al partidului socialist grec PASOK, a condamnat acţiunile violente ale partidului extremist de dreapta, spunând că oricine tolerează aceste acte ar putea deveni, de asemenea, o victimă a acestor trupe agresive. Partidul Comunist grec a cerut guvernului să ia măsuri imediate pentru a opri „incidentele fasciste“. 

 Violenţe rasiale

Ministrul Ordinii Publice, Nikos Dendias, a declarat duminica trecută, pentru publicaţia greacă  „Kathimerini“, că Atena se confruntă cu un val de crime rasiale, pe care le-a numit „un fenomen nou“. „Acest «domeniu» este un teren necunoscut pentru poliţie. Crimele rasiale sunt o problemă complexă“, afirma Dendias.

La jumătatea lunii august un tânăr irakian a fost înjunghiat mortal de cinci oameni, într-un atac de ură. Poliţia a efectuat mai multe acţiuni de verificare a imigranţilor, arestând mii de oameni, ceea ce a dus la preocupări în rândul grupurilor pentru apărarea drepturilor omului. 

Ministrul Ordinii Publice a continuat acţiunea de a aduna şi deporta imigranţi, spunând că este o problemă de „salvare naţională“. 

Din cauza poziţionării geografice, Grecia serveşte drept unul dintre cele mai importante porturi de intrarea a imigranţilor din Asia şi Africa în Uniunea Europeană. Estimativ, aproximativ 800.000 de imigranţi sunt înregistraţi în Grecia. Imigranţii fără documente ar fi în jur de 350.000, potrivit DW.

Partidul neonazist

Partidul Zorii de Aur a câştigat 18 locuri în parlamentul de 300 de membri al Greciei, în timpul alegerilor legislative din iunie, fapt determinat de valul de tensiune socială cauzat de cel de-al cincilea an consecutiv de recesiune, marcat de reduceri masive ale veniturilor salariale şi de creşteri semnificative de taxe. Partidul neonazist se opune vehement imigrării.

Comisarul Consiliului European pentru Drepturile Omului, Nils Muiznieks, a cerut guvernului grec să investigheze dacă partidul extremist de dreapta ar trebui sau nu să fie scos în afara legii.  Muiznieks a numit partidul Zorii de Aur „cel mai făţiş partid extremist şi nazist din Europa“. El a mai cerut ca legăturile dintre partid şi poliţie să fie investigate.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite