VIDEO Marş impresionant în Ţara Bascilor după ce un miting dedicat prizonierilor grupului separatist ETA a fost interzis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel puţin 100.000 de persoane au mărşăluit sâmbătă seară în oraşul Bilbao din regiunea Ţara Bascilor,  după ce un miting dedicat militanţilor ETA a fost interzis de către autorităţi, infomează BBC.

Permisiunea oferită demonstranţilor a fost doar pentru un marş tăcut, însă unii manifestanţi au strigat mesaje de susţinere pentru grupul separatist ETA. Judecătorii au decis să anuleze astfel mitingul iniţial care dorea să ceară transferul foştilor membri ETA, aflaţi în închisoare, mai aproape de familiile lor.

În cele din urmă însă, aproape 110.000 de persoane, potrivit agenţiei de ştiri spaniole EFE, au mărşăluit pe străzile din Bilbaou, într-un protest organizat de partidele politice naţionaliste şi separatiste basce.

Mai multe victime ale violenţelor puse la cale de organizaţia ETA au condamnat marşul şi au spus că se simt batjocorite.

O protestatară, în vârstă de 52 de ani, a declarat pentru agenţia AFP că a locuit în Ţara Bascilor şi că a trebuit să călătoarească mai bine de 1000 de kilometri pentru a-şi vizita soţul în închisoare, în oraşul Cadiz.

„Este o sentinţă dublă. Singurul scop al acestui marş este de a aduce un omagiu prizonierilor din grupul ETA”, a spus ea.

La sfârşitul anului trecut, Înalta Curte din Spania a dispus eliberarea din închisoare a mai multor membri ETA. Sentinţa a fost dată pe baza unei hotărâri a Curţii Europene a Drepturilor Omului care a constatat că autorităţile din Spania au aplicat în mod greşit o legislaţie cu privire la eliberareaîinainte de termen.

Mai mulţi deţinuţi au fost condamnaţi de judecatorii spanioli pentru crimă.

Grupul ETA a declarat că a pus capăt campaniei sale armate în anul 2011, după ce a fost învinuit de moartea a peste 800 de persoane într-un interval de patru decenii. Cu toate acestea, guvernele succesive de la Madrid au refuzat să negocieze cu grupul separatist.

Recent, un grup de aproximativ 70 de deţinuti eliberaţi, care au făcut parte din organizaţia ETA, au mărturisit că sunt conştienţi de suferinţa şi pagubele provocate, exprimându-şi totodată regretul pentru actele de violenţă.

ETA, o abreviere de la „Pâmântul Basc şi Libertate”, este un grup terorist armat din Spania care îşi propune crearea unui stat socialist, independent basc. Simbolul organizaţiei este un şarpe încolăcit pe un topor.


Citeşte şi:

Fondatorul ETA: "E imposibilă desfiinţarea grupării!"

Julen Madariaga, creatorul organizaţiei teroriste basce, crede că Guvernul Spaniei greşeşte în abordarea relaţiei cu ETA, când cere acesteia să se desfiinţeze înainte de a purta negocieri cu militanţii basci.

Liderul militar al ETA şi adjunctul său, arestaţi în Franţa

Doi presupuşi membri ai ETA au fost arestaţi duminică la Cauna, în sud-vestul Franţei, iar unul dintre ei, Oroitz Gurruchaga Gogorza, este "liderul suprem al aparatului militar şi de recrutare al grupării", a anunţat Ministerul spaniol de Interne, citat de AFP.

Cele mai sangeroase atentate semnate ETA

Cele patru atentate de la Madrid, atribuite de catre Guvernul spaniol organizatiei separatiste ETA, si soldate cu cel putin 186 de morti si 1.000 de raniti, au fost cele mai sangeroase atacuri comise.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite