Fondatorul ETA: "E imposibilă desfiinţarea grupării!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Julen Madariaga, creatorul organizaţiei teroriste basce, crede că Guvernul Spaniei greşeşte în abordarea relaţiei cu ETA, când cere acesteia să se desfiinţeze înainte de a purta negocieri cu militanţii basci.

Julen Madariaga, fondatorul ETA, consideră că a cere ETA să se desfiinţeze echivalează cu a cere Gărzii Civile să o facă şi că încetarea focului, permanentă şi verificabilă, anunţată de ETA în 10 ianuarie, ar trebui să fie suficientă pentru ca Guvernul să se aşeze la negocieri "fără condiţii prealabile", scrie La Razon.

Madariaga deplânge faptul că unii "cer lucruri care ştim că sunt imposibile". Pentru el, să ceri dizolvarea grupării basce "este ca şi cum ETA ar cere să dispară Guvernul Spanei sau imperialismul spaniol", sau ca şi cum ar cere ca Garda Civilă, pe care "o parte a populaţiei basce o consideră forţă de ocupaţie", ar părăsi Ţara Bascilor. Toate acestea sunt, susţine fondatorul ETA, lucruri "generale" şi "nerealizabile" şi este "absurd să le ceri".

Află care sunt organismele pe care le vrea Madariaga ca mediatori la negocierile dintre ETA şi guvern

Deşi susţine că bascii sunt interesaţi ca "ETA, sau ceea ce există în organizaţia ETA, să înceapă să acţioneze ca un cetăţean basc, cu atitutini civile", pentru că menţinând lupta armată "perturbă jocul politic", Madariaga apreciază faptul că teroriştii au anunţat că "renunţă definitiv la ofensiva armată", lucru care "s-a mai spus şi acum câteva luni".

Citeşte pe adevarul.es ce reproşuri face Madariaga Guvernului Spaniei

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite