VIDEO Interviu cu europarlamentarii Daciana Sârbu şi Damian Drăghici despre locul romilor în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarii Daciana Sârbu şi Damian Drăghici i-au acordat un interviu corespondentului Adevărul la Bruxelles, jurnalistul Cristian Unteanu, despre integrarea romilor în Europa. Discuţia urmează unei proiecţii în Parlamentul European a filmului „Aferim“, de Radu Jude, premiat cu Ursul de Argint pentru regie la Berlin.

Lungmetrajul "Aferim" al lui Radu Jude, care a primit distincţia Ursul de Argint pentru regie la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2015, a fost promovat la Bruxelles, în această săptănă, la sediul Parlamentului European. Organizatorii evenimentului, europarlamentarii români Daciana Sârbu şi Damian Drăghici, au dorit astfel să aducă în atenţia oficialilor europeni, dar şi a publicului o serie de probleme mai ales de ordin social, cu care se confruntă în continuare comunitatea romă.

Comisarul european pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie, Vera Jourova, a explicat că evenimentul este prilejuit de aniversarea Zilei Internaţionale a romilor. "Trebuie să muncim din greu pentru a elimina discriminarea comunităţii rome. Ei nu trebuie să fie descurajaţi. Acest film nu este doar despre problemele romilor din România, el vorbeşte despre problemele a milioane de romi din secolul XIX”.

Prezent la eveniment, Cristian Unteanu (corespondent Adevărul la Bruxelles) explică de ce demersul celor doi europarlamentari este lăudabil: ”Dacă era doar o simplă proiecţie de film, acesta ar fi fost anunţul. Şi atât. Dar cred că este interesant să-i ascultaţi, invitaţi fiind domniile-lor în studioul nostru de la Bruxelles, vorbind despre un proiect de largă respiraţie care, dacă va fi si pus în practică, are sanse reale să schimbe ceva important la nivelul acestei problematice tradiţional extrem de sensibile si deosebit de dificile”.

Am organizat ieri la Bruxelles, impreuna cu Damian Draghici, un eveniment special cu prilejul Zilei Internationale a Romilor, care a avut in centru si situatia minoritatii rome in Uniunea Europeana, dar si o realizare cinematografica romaneasca de exceptie - filmul Aferim, premiat la Berlin.Posted by Daciana Sarbu on Thursday, April 16, 2015

 

Jurnalistul Cristian Unteanu explică pentru cititorii Adevărul că cei doi parlamentari europeni au un proiect cu ”bătaie lungă” dincolo de proiecţia filmului ”Aferim”.

Cristian Unteanu: ”Inserţia socială a romilor, o problemă europeană”

”Pentru prima oară aud vorbind pe ai noştri europarlamentari de la Bruxelles despre un proiect amplu pentru reinserţia socială a romilor urmând norme europene dar care să nu privească exclusiv România. Precizare foarte necesară deoarece, din nefericire, până în acest moment, referirea la Romi şi problemele lor specifice se făcea aproape în exclusivitate, cu conotaţiile dramatice binecunoscute, DOAR la România.

Identificându-ne nu doar cu cea mai mare ţară europeană de origine a romilor, ceea ce este adevărat, dar şi cu o sursă eternă de probleme care nu sunt rezolvate de autorităţile române, văzute drept singurele competente şi, ca atare, singurele care trebuiau învinovăţite. Pe scurt, mesajul a fost mereu foarte dur şi cam acelaşi: ai voştri sunt şi voi spălaţi-vă pe cap cu ei, faceţi ce vreţi dar luaţi-ne de pe cap problema asta dramatică, dacă nu sunteţi în stare să manageriaţi problema iată un motiv în plus, chiar unul important, ba chiar decisiv, pentru a vă menţine în afara zonei Schengen.

Numai că acest tip de discurs are foarte puţine lucruri comune cu prevederile legale europene şi, mai ales, cu demersul politic european în domeniu, centrat pe recunoaşterea faptului că problema este departe să aparţină în exclusivitate unui Stat Membru ci, dimpotrivă, este una europeană şi, în consecinţă, trebuie imaginate soluţii la nivel european.

Ori, dacă veţi urmări interviul pe care vi-l propun, veţi avea surpriza să vedeţi că ai nostri amorsează un asemenea proiect pe spaţiul a cinci ţări, cele din estul european în care comunitatea Rroma este cea mai numeroasă, antrenând nu numai voinţa politică europeană, ci implicând direct Comisia Europeană şi, în consecinţă, banii europeni. Că e bine, asta e evident. Ceea ce însă mai trebuie subliniat, ca beneficiu major, este că dacă vor reusi într-adevăr să obţină ca cinci comisari să aibă fiecare câte un proiect pe care să-l lanseze şi să-l susţină, asta înseamnă că va exista un sprijin de tip asumarea răspunderii politice pentru asemenea programe care devin programe europene si tratate cu atenţia meritată.

Poate este bine că se începe o asemenea discuţie, m-am angajat să urmăresc modul în care de la aceste prime semnale se va trece la o consolidare politică şi apoi la dimensiunea practică. Aceasta din convingerea că mai trebuie ca despre România să înceapă să se vorbească şi ca despre o sursă de iniţiative de tip construcţie europeană, nu numai să aducem ştirile despre arestaţi, fraude, pagube în banii comunitari...Ar putea fi posibil dacă europarlamentarii noştri vor fi vreodată mai mulţi pe partea asta şi vor propune sau se vor alătura iniţiativelor rezultate din înţelegerea priorităţilor europene care, dat fiindcă facem parte din club, ar trebui odată şi odată să fie si ale României. Dacă nu, atunci, ca până acum, va trebui să existăm periferic, în funcţie de priorităţile altora.”

image
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite