VIDEO 25 de morţi în cele mai sângeroase confruntări din estul Ucrainei după armistiţiul din februarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doi soldaţi ucraineni trag cu un lansator de grenade asupra separatiştilor pro-ruşi în apropiere de Doneţk
Doi soldaţi ucraineni trag cu un lansator de grenade asupra separatiştilor pro-ruşi în apropiere de Doneţk

Cel puţin 25 de persoane au fost ucise în ultimele 24 de ore în estul Ucrainei, unde rebelii proruşi au lansat o „nouă ofensivă majoră“, potrivit Kievului, în apropiere de localitatea Mariinka, situată la aproximativ 20 de km de Doneţk. Acestea sunt cele mai sângeroase confruntări armate de la intrarea în vigoare a unui armistiţiu, în februarie.

După cum a declarat un reprezentant al autoproclamatei „Rrepublici Populare“ Doneţk, Eduard Bassurin, 14 rebeli şi cinci civili şi-au pierdut viaţa în urma intensificării ostilităţilor. La rândul său, Iuri Biriukov, un consilier apropiat preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko, a indicat într-o postare pe pagina sa de Facebook că un număr de cinci soldaţi ucraineni au fost ucişi.

Separatiştii, despre care Kievul spune că au încercat să avanseze miercuri la Mariinka, localitate aflată sub controlul trupelor ucrainene, au atribuit intensificarea luptelor părţii ucrainene, pe care o acuză de „diversiune“ înaintea unei ofensive majore la Lugansk.

Acestea sunt cele mai importante confruntări de când rebelii au preluat controlul asupra nodului feroviar strategic de la Debalţevo, la jumătatea distanţei dintre bastioanele separatiste Doneţk şi Lugansk, la scurt timp după intrarea în vigoare a încetării focului la 15 februarie.

Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a acuzat Rusia de aceste violenţe, afirmând că „Rusia a încălcat din nou, astăzi (miercuri), acordul de armistiţiu“. "Teroriştii săi au început o operaţiune militară", a subliniat el.

Un purtător de cuvânt militar ucrainean, Andrii Lîsenko, i-a acuzat pe rebeli că au lansat un atac cu scopul de a avansa în zone din regiune aflate sub controlul Guvernului.

În regiunea vecină Lugansk, un cuplu de bătrâni a fost ucis miercuri, după ce maşina la bordul căreia se afla a fost lovită de un obuz de mortieră într-o zonă aflată sub controlul Guvernului, la aproximativ 20 de kilometri de linia frontului, a anunţat guvernatorul Ghenadii Moskal într-un mesaj postat pe site-ul său.

Petro Poroşenko: Rusia pregăteşte o invazie masivă în estul Ucrainei

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko acuză Rusia pregăteşte o invazie asupra Ucrainei. Rusia a negat că ar fi implicată în conflictul separatist din estul Ucrainei, dar Poroşenko susţine că 9.000 de militari ruşi sunt pe teritoriul ucrainean.

"Există riscuri uriaşe de reluare a confruntărilor militare de mare amploare", a declarat Poroşenko în Parlamentul de la Kiev.

"Armata ucraineană trebuie să fie pregătită pentru o nouă ofensivă din partea inamicului, chiar şi pentru o invazie de mare amploare de-a lungul frontierei cu Rusia. Trebuie să fim pregătiţi pentru asta", a insistat Poroşenko, precizând că armata ucraineană are 50.000 de militari mobilizaţi în estul ţării.

Guvernul Statelor Unite a acuzat Rusia de aceste atacuri, subliniind că Moscova "poartă responsabilitatea directă a ceea ce se întâmplă".

O purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, Marie Harf, a declarat că atacurile au fost comise de partea ucraineană a liniei armistiţiu, de către "forţe ruse şi separatiste (proruse) combinate".

"Se pare că au folosit rachete de tip Grad şi alte tipuri de armament greu, care ar fi trebuit să fie retras potrivit planului de pace de la Minsk, din februarie", a declarat Harf.

Ea a adăugat că separatişti proruşi ar fi ucis o persoană şi că alţi 20 de ucraineniau fost răniţi. Ea a citat Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) ca una dintre sursele informaţiilor despre victime.

Eventuale tentative de cucerire a unor noi teritorii ucrainene vor fi întâmpinate cu noi sancţiuni, a avertizat ea.

"Vom continua să impunem costuri suplimentare şi purtăm aceste discuţii intern, desigur, şi cu partenerii noştri", a declarat Harf.

Peste 6.400 de persoane au fost ucise în Ucraina de la începutul conflictului armat, în aprilie 2014, potrivit ONU.

Lavrov: Acordurile de la Minsk, sub presiune

    

Acordurile de pace de la Minsk se află sub ameninţare permanentă din cauza acţiunilor autorităţilor de la Kiev, care îşi ignoră obligaţiile, a declarat joi ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, citat de RIA Novosti.

„Acordurile de pace de la Minsk se află sub ameninţare permanentă de a fi zădărnicite, din cauza acţiunilor autorităţilor de la Kiev, care încearcă să se eschiveze de la obligaţiile lor privind stabilirea unui dialog cu Donbasul“, a spus şeful diplomaţiei ruse, în timpul conferinţei pentru securitate regională a Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai (OCS).
 

Uniunea Europeană a denunţat, joi, „escaladarea“ luptelor care au avut loc cu o zi înainte în estul Ucrainei, estimând că este vorba despre „cea mai gravă încălcare' a armistiţiului încheiat în februarie, escaladare ce riscă să alimenteze 'o nouă spirală a violenţelor“, informează AFP

„Luptele violente care au avut loc ieri (miercuri) în jurul localităţii Mariinka, de lângă Doneţk, în estul Ucrainei, constituie cea mai gravă încălcare a armistiţiului, începând din februarie“, a declarat Maja Kocijancic, purtătoare de cuvânt a diplomaţiei UE, în cadrul unei conferinţe de presă.

„Escaladarea de ieri a survenit după deplasarea, de către separatiştii proruşi, a unei mari cantităţi de arme grele spre linia de contact“, deplasare raportată în timpul nopţii de către observatori ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), a precizat Kocijancic.

„Aceste lupte riscă să declanşeze o nouă spirală a violenţelor şi a suferinţelor umane“, a atenţionat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei UE, subliniind că „armistiţiul trebuie să fie pe deplin respectat şi toate armele grele retrase de pe linia frontului şi păstrate în situri de stocare, deschise verificărilor regulate de către reprezentanţi ai OSCE“.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite