Rusia vs SUA: radiografia armatelor. Cum se compară cele două puteri nucleare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia vs. SUA a redevenit o realitate în ultimul an. Pe măsură ce tendinţele expansioniste ale Rusiei au forţat guverne europene şi de peste Atlantic să-şi schimbe strategiile militare, SUA au fost nevoite să renunţe la obiectivul pe care, acum doi ani, în anunţau cu surle şi trâmbiţe: dezarmarea nucleară completă.

Acum doi ani, preşedintele american părea convins că Rusia vs SUA a rămas o amintire a secolului trecut. Într-un discurs istoric rostit în iunie 2013, în faţa Porţii Brandenburg din Berlin, preşedintele Barack Obama a anunţat că va demara discuţii cu Moscova în vederea reducerii adiţionale a arsenalelor nucleare de ambele părţi, anunţând deja o micşorare a rachetelor mobilizate de SUA cu până la 30%. 

Doi ani mai târziu, obiectivul ambiţios asumat de preşedintele premiat cu Nobelul pentru Pace pare mai departe ca oricând după căderea Cortinei de Fier. Mai mult, Rusia vs. SUA este ipoteza de lucru a strategiilor militare ale anului 2015. 

Rusia vs SUA. De unde vine puterea unei armate

Dincolo de numărul de trupe şi de echipamentul militar, puterea unei armate depinde în mare măsură de potenţialul economic al şi de infrastructura ţării care o controlează, dar şi de resursele naturale pe care se poate baza în eventualitatea izbucnirii unui conflict. Când vorbim de Rusia vs SUA, putem spune că puterea unei armate nu este dictată doar de numărul de tancuri şi lansatoare de rachete. 

Rusia vs Sua
Rusia vs Sua

În conflictul Rusia vs SUA, armatele depind de pregătirea trupelor, de resursele naturale pe care se pot baza în eventualitatea izbucnirii unui război şi de infrastructura ţării. Apoi, un principal factor care înclină balanţa în ecuaţia Rusia vs SUA este bugetul alocat armatelor. 

Rusia vs SUA: cât investesc ruşii şi americanii în armate

În 2015, armatei ruse i-a fost alocat un buget de 60,4 de miliarde de dolari. În jocul Rusia vs SUA, Kremlinul mizează pe un program masiv de modernizare, care a asigurat Rusiei a doua poziţie între cele mai puternice armate din lume în 2015, conform topul realizat de Global Firepower. 

Însă această rundă a luptei Rusia vs SUA este câştigată categoric de americani. Cu un buget al Apărării de 577,1 miliarde de dolari, americanii continuă să investească în armată mai mult decât următoarele 10 state categorisite după valoarea bugetelor militare. Acest buget a adus americanilor primul loc în topul celor mai puternice armate şi în 2015.

image

Rusia vs SUA: câţi soldaţi au americani şi câţi au ruşii

Un factor extrem de important folosit de specialişti atunci când analizează puterea unei armate este şi resursa umană disponibilă, adică persoanele care nu fac parte din sectorul militar dar care, în caz de război, ar putea fi mobilizate.

În cazul ecuaţiei Rusia vs SUA, tot americanii ies câştigători la acest capitol: peste 145,2 milioane de persoane pot fi recrutate în armata tradiţională, care numără 1,4 milioane de soldaţi activi şi 1,1 milioane de rezervişti. Armata rusă numără peste 766.000 de soldaţi activi şi aproape 2,5 milioane de cadre în rezervă.

Rusia vs SUA: arma nucleară rămâne garanţia puterii

Conform prevederilor tratatului New START, Rusia numără 1.582 de ogive nucleare. Acestea sunt mobilizate pe 515 rachete balistice de capacitate intercontinentală, rachete balistice lansate din submarine şi bombardiere. Federaţia Oamenilor de Ştiinţă din SUA estimează că Rusia are alte „câteva mii” de focoase nucleare strategice nemobilizate. Alte 3.700 aşteaptă să fie distruse. 

rusia vs sua
rusia vs sua

Încă o dată, balanţa Rusia vs SUA se înclină în favoarea americanilor. În ciuda discursului optimist al lui Obama la Berlin, SUA au - conform aceluiaşi tratat New START - 1.597 de ogive nucleare strategice, mobilizate pe 785 de rachete balistice de capacitate intercontinentală, rachete balistice lansate din submarine şi bombardiere. Adiţional, americanii au 2.800 de focoase nucleare nemobilizate, estimează Federaţia Oamenilor de Ştiinţă din SUA. 

Click pe imagine pentru a accesa infografia interactivă

top armate
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite