Vicepremierul britanic Damian Green dezminte acuzaţii de hărţuire sexuală din partea unei foste activiste conservatoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepremierul britanic Damian Green a respins miercuri acuzaţii de hărţuire sexuală din partea unei foste activiste a Partidului Conservator, relatează AFP.

Damian Green este acuzat de către Kate Maltby, o fostă activistă conservatoare, în prezent scriitoare, că i-a pus mâna pe genunchi la o întâlnire cu ea, într-un pub, în 2015, şi că i-a trimis un SMS ”sugestiv” după ce a apărut într-o fotografie într-un ziar.

”Mă îndoiesc că puteţi avea o idee de cât de rău m-am simţit, stânjenită şi compromisă pe plan profesional. Poate că nici măcar nu v-aţi gândit că faceţi ceva rău. Iar asta e problema”, a scris Kate Maltby într-un articol publicat de cotidianul Times.

Green a respins aceste acuzaţii.

”Să spuneţi că am făcut avansuri cu caracter sexual doamnei Maltby este complet fals. Aceste acuzaţii mincinoase sunt pentru mine un şoc şi sunt profund dureroase, mai ales din partea unei persoane pe care o consideram o prietenă”, a declarat el.

În reacţie, Theresa May, o apropiată a lui Green din anii studenţiei, a cerut să se deschidă o anchetă în vederea stabilirii veridicităţii faptelor.

Damian Green este politicianul de cel mai înalt rang atins de un val de acuzaţii cu privire la fapte de hărţuire sexuală care zguduie lumea politică britanică în urma scandalului Weinstein.

Altă activistă, Bex Bailey, membră a Partidului Laburist, a declarat că a fost violată de alt membru al partidului, mai în vârstă şi mai experimentat ca ea, la un eveniment organizat de familia sa politică în 2011, pe când avea 19 ani.

”Eram îngrozită, ruşinată şi nu voiam ca oamenii să afle. Eram totodată îngrijorată că nu aveam să fiu ascultată dacă aş fi vorbit”, a declarat ea pentru postul de radio BBC 4, explicând de ce nu a depus plângere la vremea respectivă.

”Mi-a luat timp ca să găsesc curajul să stau de vorbă cu un membru al partidului. Însă atunci când am făcut-o, pe lângă un superior, mi s-a sugerat să nu o fac”, a adăugat ea.

Un purtător de cuvânt al Partidului Laburist a anunţat că formaţiunea ia ”extrem de în serios” această acuzaţie şi a lansat o anchetă internă, cerând ptotodată oliţiei să abordeze cazul.

Liderul partidului Jeremy Corbyn a felicitat-o pe Bex Bailey că a avut ”imensul curaj să facă public ceea ce i s-a întâmplat”.

”Nu va exista vreo toleranţă în cadrul Partidului Laburist faţă de sexism, hărţuirea sau abuzurile de vreun fel. Suntem hotărâţi să le eradicăm indiferent de preţ”, a adăugat el.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite