Veneţia şi-a redeschis laguna pentru vasele de croazieră. Decizia a stârnit polemici printre locuitori VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: PROFIMEDIA
FOTO: PROFIMEDIA

Prima navă de croazieră a amarat sâmbătă în Veneţia, după o întrerupere de 17 luni cauzată d epandemie. Astfel, s-au reaprins polemicile dintre cei care susţin şi cei care se opun prezenţei acestor „monştri ai mărilor" în celebra lagună italiană, informează AFP, conform Agerpres.

„Vasele de croazieră reprezintă turismul-fulger, care nu aduce, de fapt, decât puţine avantaje pentru Veneţia", a declarat o protestatară, din tabăra celor care şi-au exprimat nemulţumirea în timp ce se aflau la bordul unor mici ambarcaţiuni cu motor.

Apărătorii mediului înconjurător şi ai patrimoniului cultural acuză totodată valurile mari generate de aceste nave, cu lungimi de mai multe sute de metri şi înălţimi similare celor ale unor blocuri de câteva etaje, considerând că valurile erodează fundaţiile imobilelor din Veneţia, oraş înscris în patrimoniul UNESCO, şi că periclitează fragilul ecosistem al lagunei italiene.

Aflaţi la rândul lor pe chei, susţinătorii navelor de croazieră, reuniţi în cadrul mişcării „Veneţia munceşte", au evidenţiat numeroasele locuri de muncă pe care prezenţa acestor vase le generează în Veneţia, oraş a cărui economie trăieşte în principal din turism, un domeniu deosebit de afectat în timpul pandemiei de COVID-19.

Nava a ajuns fără pasageri, dar a plecat cu aproximativ 650 de oameni. Aceasta a primit autorizaţia de a primi la bord doar jumătate din capacitatea sa totală de 3.000 de pasageri, pentru a respecta astfel măsurile anti-COVID-19. Nava urmează să facă escale la Bari (în sudul Italiei), Corfu (Grecia), Mykonos (Grecia) şi Dubrovnik (Croaţia).

   

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite