Varşovia redenumeşte Kaliningradul cu vechiul nume polonez. Rusia califică decizia ca fiind „la limita nebuniei"

0
Publicat:

Numele oraşului Kaliningrad, din enclava rusă omonimă situată între Polonia şi Lituania, va dispărea de pe hărţile şi documentele oficiale poloneze şi va fi înlocuit cu vechea denumire poloneză a localităţii, a anunţat miercuri guvernul de la Varşovia, informează AFP, citată de Agerpres.

Enclava Kaliningrad este considerată o regiune importantă strategic pentru Rusia FOTO Shutterstock
Enclava Kaliningrad este considerată o regiune importantă strategic pentru Rusia FOTO Shutterstock

Ministrul polonez al Dezvoltării a invocat o recomandare a unei comisii naţionale pentru toponime și a precizat că, astfel, Kaliningrad va reveni la numele polonez Królewiec, care desemna istoric fostul oraş prusac Konigsberg.

„Nu dorim rusificare în Polonia. De aici decizia de a numi Kaliningrad şi regiunea sa în limba noastră", a declarat ministrul Waldemar Buda, potrivit unui comunicat oficial.

Peskov.: Sunt procese la limita nebuniei care se desfăşoară în Polonia

Reacția Rusiei nu s-a lăsat așteptată. 

„Nici măcar nu mai e vorba de rusofobie, sunt procese la limita nebuniei care se desfăşoară în Polonia. Nu aduce nimic bun Poloniei. Acestea nu sunt doar acţiuni neprietenoase: sunt acţiuni ostile",  a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Oraşul a fost fondat în 1255 de Ordinul cavalerilor teutoni și a devenit capitala acestuia la mijlocul secolului al XV-lea, apoi, succesiv, capitala ducatului, regatului şi a statului liber al Prusiei.

Conigsberg - numele său original , dat în onoarea regelui Ottokar II al Boemiei, care luase parte la cruciadele din regiune -  a evoluat în Konigsberg în germană, Krolewiec în poloneză, Karaliaucius în lituaniană şi Korolewiets în rusă.

Oraşul a fost numit Kaliningrad în 1946, în memoria liderului Prezidiului Sovietului Suprem al URSS, Mihail Kalinin, când Uniunea Sovietică a intrat în posesia enclavei ca despăgubire pentru distrugerile şi pierderile suferite în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, aminteşte AFP.

„Faptul că un oraş mare din apropierea graniţei noastre a fost numit după Kalinin, un criminal care a fost unul dintre responsabil pentru decizia privind execuţia în masă a oficialilor polonezi la Katyn în 1940, trezeşte emoţii negative în Polonia", a precizat Buda.

În 1940, mii de ofiţeri polonezi au fost executaţi de poliţia politică sovietică. Rusia a refuzat să recunoască acest masacru până în anii 1990

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite