„Vandalii” climatici vor plăti pentru restaurarea monumentelor, susține ministrul italian al Culturii

0
Publicat:

Ministrul Culturii din Italia, Gennaro Sangiuliano, a anunţat luni că guvernul din care face parte intenţionează să îi oblige pe activiştii pentru climă care vandalizează monumente şi opere de artă să plătească pentru restaurarea acestora, informează agenţia de presă ANSA.

Activiștii climatici au atacat tabloul „The Sower” de Van Gogh
Activiștii climatici au aruncat cu supă în tabloul „The Sower” de Van Gogh. FOTO Twitter (Arhivă)

Ministrul italian a făcut acest anunţ după ce mai mulţi membri ai organizaţiei Ultima Generazione (UG) au turnat o substanţă ce a făcut ca apa uneia dintre cele mai legendare fântâni din Roma, Barcaccia, să devină neagră. Gestul lor reprezintă cel mai recent incident dintr-o lungă serie de acţiuni prin care UG îndeamnă la nesupunere civilă pentru a sublinia nevoia unor acţiuni urgente în vederea combaterii schimbărilor climatice, scrie Agerpres.

Ne gândim să introducem o nouă sancţiune administrativă", a declarat Gennaro Sangiuliano în timpul unei vizite la Napoli. „Ea este analizată de experţii tehnici şi juridici din cadrul ministerului. Sancţiunea va fi acordată de prefect pentru a-i face pe cei care comit astfel de fapte să achite costurile necesare pentru restaurarea lucrărilor. Costurile sunt mari, pentru că trebuie să chemi profesionişti specializaţi şi să foloseşti utilaje scumpe", a adăugat ministrul italian al Culturii.

UG a anunţat că substanţele utilizate în timpul acţiunilor lor sunt uşor de îndepărtat şi nu lasă urme permanente. Cu toate acestea, primarul Romei, Roberto Gualtieri, a spus că „intervenţiile cu materiale care, pe hârtie, pot fi îndepărtate, pot totuşi să avarieze monumentele".

„Simboluri ale prospeţimii” 

Potrivit UG, costurile generate de acţiunile sale sunt insignifiante în comparaţie cu cele provocate de criza climatică, subliniind că aceasta se manifestă deja în multe feluri în Italia, inclusiv prin seceta severă cu care se confruntă nordul ţării. UG a mai spus că membri din două grupuri ale sale au turnat o substanţă bazată pe cărbune lichid vegetal în Fântâna Barcaccia, precum şi într-o altă fântână faimoasă din Ancona, un oraş portuar din regiunea Marche, întrucât doreau „să denunţe gravitatea situaţiei climatice actuale şi caracterul inacceptabil al lipsei de acţiune politică pentru limitarea pagubelor".

Activiştii pentru climă au precizat că cele două fântâni au fost alese întrucât reprezintă „simboluri ale prospeţimii oferite de apă, pe de-o parte, şi, pe de altă parte, ale pericolelor pe care ea le reprezintă".

Acţiunile au făcut parte din campania „Let's Not Pay For Fossil Fuels" demarată de UG pentru a condamna sprijinul public şi investiţiile în carburanţii fosili, care alimentează intensificarea crizei climatice.

 Alte acțiuni ale activiștilor pentru climă

Luna trecută, UG a vandalizat cu vopsea portocalie zidurile Palazzo Vecchio, clădirea în care se află Primăria din Florenţa, în cadrul acestei campanii. Primarul din Florenţa, Dario Nardella, a fost considerat un erou de unii dintre localnici după ce l-a placat ca într-un meci de rugby pe unul dintre activişti şi a dat apoi o mână de ajutor echipei care a curăţat zidurile clădirii.

Alte acţiuni de protest ale activiştilor pentru climă din Italia au inclus vandalizarea cu vopsea a faţadei Senatului din Roma, a Operei La Scala din Milano şi a statuii „Vittorio Emanuelle II" din Milano, precum şi lipirea protestatarilor cu ajutorul unei substanţe adezive de geamul protector al tabloului „Primavera", de Botticelli, la Galeria Uffizi din Florenţa, şi de statuia „Laocoon şi fiii săi", din Vatican. De asemenea, ei au blocat Tunelul Mont Blanc, au aruncat cu făină peste un automobil pictat de Andy Warhol, expus la Milano, şi cu supă asupra unui tablou al pictorului Van Gogh expus la Roma.

UG face parte din reţeaua A22 de grupări care militează pentru protejarea climei şi nesupunere civilă în mai multe ţări, alături de Just Stop Oil în Regatul Unit, Stop Old Growth în Canada, Derniere Renovation în Franţa şi Declare Emergency în Statele Unite.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite