Următorul Parlament European pare mai pro-rus și mai puțin ecologist. Riscurile ca extrema dreaptă să domine Uniunea Europeană

0
Publicat:

La fiecare cinci ani, ca un ceasornic, politicienii tradiționali se sperie de ascensiunea radicalilor și a populiștilor înaintea alegerilor europene.

Marș al extremei drepte în Germania FOTO: EPA EFE
Marș al extremei drepte în Germania FOTO: EPA EFE

În 2024, valul de dreapta din sondaje pare mai mare și mai îndrăzneț, unul dintre aceștia prezicând că dreapta naționalistă și extrema dreaptă ar putea obține aproape un sfert din locurile din Parlamentul European în iunie, scrie politico.eu.

Chiar dacă centrul-dreapta - care în prezent se preconizează că va fi pe primul loc în alegeri - refuză să formeze o coaliție de guvernare cu partide marginale din ce în ce mai puternice și mai înflăcărate, există totuși o șansă semnificativă ca extrema dreaptă să poată influența, pentru prima dată, agenda politică europeană. Acest lucru îi va permite să amenințe valorile sacre ale UE în ceea ce privește statul de drept și drepturile omului și să blocheze sau chiar să anuleze legi importante privind ecologia și clima.

"Vom asista la o schimbare cu adevărat semnificativă spre dreapta", a declarat Simon Hix, profesor de politică comparată la Institutul Universitar European, referindu-se la alegerile din iunie, când 400 de milioane de persoane din întreaga Uniune Europeană sunt eligibile pentru a vota pentru a trimite 720 de reprezentanți la Bruxelles.

Hix a prognozat că gruparea de extremă-dreapta Identitate și Democrație (ID) din Parlamentul European, a șasea ca mărime dintre cele șapte, va câștiga 40 de locuri în iunie, ceea ce înseamnă că grupul ar putea avea 98 de legislatori, urcând pe locul trei, ocupat în prezent de liberali. În această grupare se află deja partidul german de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) și partidul francez de extremă-dreapta Raliul Național (RN).

Apoi, dacă actuala a cincea grupare ca mărime, grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni de dreapta (ECR), format din 67 de membri - unde se află Partidul Lege și Justiție (PiS) din Polonia și Frații Italiei, partid aflat la guvernare în Italia - va crește și el cu aproximativ 18 locuri, așa cum prezice Hix, ar putea deveni al patrulea grup ca mărime din Parlament, depășind atât Verzii, cât și liberalii.

Între aceste previziuni și cei 12 membri ai partidului Fidesz al premierului ungar Viktor Orbán, care sunt fără adăpost politic, ECR și ID ar putea aduna 25% din locurile din următorul Parlament European, potrivit unui sondaj comandat de Consiliul European pentru Relații Externe.

Europarlamentarii ungari ai Fidesz se vor alătura grupului de dreapta ECR al lui Meloni după alegerile pe care Orbán le-a anunțat joi, potrivit presei italiene. Mișcarea ar îngroșa rândurile ECR și este un lucru la care sunt deschiși și naționaliștii polonezi, care au dominat grupul de când conservatorii britanici au plecat. "Dacă există o cerere după alegeri, vom fi fericiți să negociem și să vedem", a declarat purtătorul de cuvânt al grupului ECR, Michael Strauss.

Vorbind despre ECR și ID, Gergely Gulyás, ministrul din cadrul biroului premierului ungar, a declarat săptămâna aceasta: "Văd o șansă realistă ca aceste două facțiuni să devină împreună cea mai puternică facțiune din Parlamentul European".

Acest lucru ar putea afecta politica care va ieși din instituțiile decizionale ale UE pentru următorii cinci ani.

Un oficial de rang înalt al celui mai mare grup din Parlament, Partidul Popular European de centru-dreapta, a declarat: "Chiar dacă veți avea actuala majoritate la următorul Parlament, cred că dinamica este modificată dramatic în ceea ce privește toată activitatea parlamentară care trebuie să fie făcută, dar și cu posturile de conducere." Oficialul, la fel ca unii dintre cei citați în acest articol, a beneficiat de anonimat pentru a vorbi sincer.

De exemplu, o creștere a reprezentării aripii drepte ar putea face dificil procesul de aprobare parlamentară pentru persoane precum președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen, cu înclinații de centru-dreapta, care conduce brațul executiv al blocului și despre care se zvonește că va căuta un nou mandat.

De-a lungul deceniilor, alegătorii au abandonat partidele principale din întreaga Europă, în timp ce acestea se luptau să țină sub control mai multe crize ale costului vieții, o prăbușire financiară majoră, milioane de refugiați care traversau granițele de est și de sud, atacuri teroriste în marile capitale și creșteri drastice ale energiei pe fondul unui război în stagnare. Și, cu toate acestea, au reușit să îndepărteze amenințarea la fiecare alegeri.

Hans Kundnani, autorul unei cărți intitulate Eurowhiteness, care a scris despre posibilitatea unei UE de extremă dreapta, a declarat "Extrema dreaptă poate învinge fără să câștige dacă ceea ce se întâmplă este că centrul-dreapta își asumă toată retorica și politicile lor, în special în ceea ce privește aceste chestiuni legate de politicile lor, de identitate, de imigrație și de islam."

Chiar dacă, conform proiecțiilor actuale, cum ar fi cea realizată de Hix, cele trei grupuri centriste ar deține în continuare o majoritate - deși cu 30 de locuri mai puțin -, asta nu înseamnă că influența extremei drepte nu va crește. Și mai sunt încă patru luni până la alegeri.

Toți ochii pe centrul-dreapta

Figurile de extremă dreapta de la Bruxelles își linge buzele la perspectiva de a avea mai multă putere pe teme precum imigrația sau legislația privind clima, atunci când vine vorba de formarea coalițiilor schimbătoare care se formează vot cu vot în legislativul UE.

Parlamentul European a blocat întotdeauna accesul membrilor extremei drepte la orice poziție influentă în Parlament, cum ar fi președinția comisiilor, implicarea în negocieri sau participarea în biroul deputaților europeni de top care se ocupă de afacerile interne ale instituției și de bugetul anual de 2 miliarde de euro al acesteia.

Jucătorii cheie complotează în mod explicit pentru a diviza principalele grupuri prin antrenarea centrului-dreapta departe de socialiști și liberali.

Liderul grupului ID, Marco Zanni, un politician italian din Liga, a declarat că este o tactică care a funcționat deja în ultimele luni.

"Ceea ce s-a făcut cu privire la imigrație, ceea ce s-a făcut în unele dosare privind Green Deal este rezultatul acestei presiuni pe care am pus-o asupra centrului-dreapta pentru a schimba poziția și pentru a face acest contract cu stânga mai puțin concret și mai puțin instituțional", a spus el.

Șeful PPE, Manfred Weber, a declarat că grupul a trasat o linie roșie împotriva a ceea ce el numește dreapta radicală antieuropeană. "Cele trei principii pe care le-am definit în calitate de lider al partidului sunt: Toți partenerii noștri trebuie să fie pro-europeni, să fie pro-Ucraina să fie pro-stat de drept", a spus el.

Dar PPE se confruntă de luni de zile cu atacuri din partea socialiștilor, liberalilor și Verzilor pentru că a cochetat cu partide aflate la dreapta lor. Frustrați de ani de zile în care grupurile de stânga au încheiat acorduri fără ei, unii din PPE ar putea fi tentați să colaboreze cu partidele de dreapta chiar și fără a încheia acorduri oficiale de coaliție.

El a respins orice posibilitate de a lucra cu partide de extremă dreapta, numind în special partidul eurosceptic polonez Lege și Justiție (PiS) din ECR, Alternativa pentru Germania (AfD) din ID și Raliul Național (RN) din Franța.

Parlamentarii de extremă dreapta par să aibă un plan pentru a ocoli firewall-ul de lungă durată care îi blochează de la putere și influență.

Maximilian Krah, un europarlamentar german de extremă dreapta, conduce lista AfD, care promite să crească în mărime în următorul Parlament European.

"Vreau să ies din cordonul sanitar și vreau să folosesc oportunitățile acestui Parlament într-un mod constructiv", a declarat el, referindu-se la principiul firewall, conform căruia partidele democratice sunt de acord să nu coopereze cu forțele antidemocratice. "Nu sunt aici pentru a distruge".

Înaltul oficial al PPE a spus că ideea ar fi să se mențină același cordon sanitar.

Repercusiuni ale extremei drepte

Un aspect pozitiv pentru progresiști și proeuropeni este faptul că extrema dreaptă nu pare să se poată organiza.

De exemplu, membrii germani ai Alternativei pentru Germania din Parlamentul European s-au certat în mare parte între ei. Cei din partea mai veche a spectrului nu se înțeleg cu noua aripă de dreapta a partidului.

Grupul Identitate și Democrație - prin însăși natura sa, alcătuit din naționaliști - nu este aproape intenționat o mașinărie foarte bine unsă, iar fiecare partid național decide cum votează.

"Grupul ID este cel mai descentralizat grup dintre toate", a declarat Tobias Teuscher, secretarul general adjunct al grupurilor.

Săptămâna trecută, șefa Raliului Național de extremă dreapta, Marine Le Pen, și-a atacat omologii germani pentru că au fost prea extremiști în legătură cu planurile de deportare a milioane de persoane, discutate la o conferință și dezvăluite de jurnaliști. Ea s-a întrebat dacă ar putea rămâne în același grup la nivelul UE.

Un proiect măreț de fuziune a grupului ID cu ECR și cu eurodeputații lui Orbán - care au fost scoși din PPE în 2021 - a eșuat în timpul acestei legislaturi, ceea ce liderul grupului ID, Zanni, a descris ca fiind o potențială schimbare de joc.

Orbán, Meloni ... Wilders?

Nu este vorba doar de locurile din Parlamentul European. Consiliul European, format din șefii de guvern ai blocului, conduce direcția politică a blocului și dirijează puternica Comisie Europeană, care propune noi legi. În jurul mesei Consiliului European se află deja premierul italian de extremă-dreapta Giorgia Meloni, omul forte al Ungariei, Orbán, și aliatul său populist slovac, Robert Fico; Geert Wilders negociază o coaliție în Olanda după victoria sa electorală de anul trecut în această țară.

"În viitor, dorim să avem reprezentanți ai partidelor de identitate în Consiliu", a declarat Zanni.

Un diplomat al UE a declarat că această tendință este "ceva care va rămâne și care poate avea consecințe de anvergură, poate nu atât de mult acum, este nevoie de timp [...] mai mult [pe] termen lung".

"De data aceasta nu va fi ușor să respingem câștigurile extremei drepte, impresia este că un nou moment este pe cale să înceapă", a adăugat diplomatul UE.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite