Ungaria: „Noul guvern român a reacţionat isteric şi paranoic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Noul guvern român,  prin faptul că a împiedicat înmormântarea scriitorului József Nyirö şi a organizat o adevărată vânătoare pentru rămăşiţele pământeşti ale acestuia, a jucat cartea maghiară pentru a distrage atenţia de la grava situaţie economică a ţării“, a declarat pentru postul Hir TV de la Budapesta, preşedintele parlamentului ungar, László Köver (foto).

 Oficialul a venit în mod special la Odorheiul Secuiesc pentru a participa la eveniment. „Am văzut din partea guvernului român un şir de reacţii isterice, paranoice şi, în acelaşi timp, comice", a spus Köver, citat de cotidianul „Magyar Nemzet".

La ceremonia comemorativă, Kövér a spus că „un popor care are un fiu ale cărui rămăşiţe pământeşti provoacă spaimă, este menit să obţină victorii. Mulţi iubesc pământul secuiesc, dar puţini au ştiut să ofere secuilor în trecut şi în prezent o încurajare spirituală ca József Nyirö". 

Tărâm propicepentru Jobbik

Köver i-a îndemnat pe cei prezenţi să-şi îndemne copiii să citească lucrările scriitorului. Chiar dacă, din motive birocratice,  înhumarea nu a avut loc, în Papkert, locul unde ar urma să fie înmormântat Nyirö, s-a desfăşurat o slujbă ecumenică şi o adunare comemorativă la care au participat aproximativ 2000 de persoane.

    Cu câteva zile în urmă, într-un comunicat remis MTI, partidul de extremă dreapta Jobbik a cerut guvernului ungar să adopte „imediat o poziţie fermă faţă de provocarea antimaghiară făţişă legată de scandalul reînhumării scriitorului"  la Odorheiul Secuiesc. ; Eva Galambos

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite