Ungaria blochează Comisia Ucraina-NATO „până vor fi restabilite drepturile ungurilor în Ucraina”

0
0

Ungaria va continua să blocheze reuniunile Comisiei Ucraina-NATO atât timp cât drepturile minorităţii maghiare din Ucraina nu vor fi restabilite, a spus ministrul ungar de externe.

Drapel Ungaria și UE. FOTO Arhivă
Drapel Ungaria și UE. FOTO Arhivă

Peter Szijjarto, ministrul ungar de externe a făcut declarațiile în timpul reuniunii de la Bucureşti a miniştrilor de externe din statele NATO, relatează agenţiile EFE şi MTI.

De când a început războiul în Ucraina, „toată lumea poate vedea că ţara noastră nu a mai ridicat chestiunea drepturilor ungurilor din (regiunea ucraineană) Transcarpatia”, a declarat Szijjarto pentru postul ungar de ştiri M1.

„Nu aducem această chestiune în discuţie, dar nici nu am uitat-o”, a atras el atenţia, exprimându-şi totodată speranţă că, după ce războiul din Ucraina se va fi terminat, vor putea fi reluate discuţiile pe acest subiect.

Potrivit şefului diplomaţiei ungare, la reuniunea ministerială a NATO care se desfăşoară la Bucureşti a fost înaintată o propunere informală, neînscrisă în vreun document, asupra Comisiei Ucraina-NATO  dar la care Ungaria şi Turcia au refuzat să subscrie, scrie Agerpres.

Dineul de lucru la care va participa şi ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, ''poate oferi o platformă adecvată de consultări, aşa cum au cerut statele membre ale NATO'', a adăugat Peter Szijjarto.

MAE de la Kiev a anunţat mai devreme că, pentru a depăşi veto-ul ungar asupra reuniunilor Comisiei Ucraina-NATO la nivel superior celui de ambasadori, secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, a organizat în timpul reuniunii ministeriale de la Bucureşti o reuniune separată pentru miniştrii de externe ai NATO şi Ucrainei.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri