Stoltenberg: Principala preocupare NATO este să ajutăm Ucraina să se apere și să își repare infrastructura
0Secretarul general al NATO, Jens Stoltenerg, a declarat în urma participării la reuniunea miniștrilor de externe că principala preocupare a alianței este ajutorul oferit Ucrainei pentru apărare și repararea infrastruturii.

La încheierea primei zile a reuniunii miniștrilor de externe NATO, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a explicat că evenimentul transmite un mesaj puternic de unitate alianței, dar și de susținere pentru Ucraina.
„NATO nu este parte a războiului, dar vom continua să sprijinim Ucraina cât de mult timp este nevoie. Nu vom da înapoi”, a subliniat secretarul general al NATO.
„Aliații NATO oderă un sprijin fără precedent și astăzi”, a spus Jens Stoltenberg, arătând că aliații vor oferi sprijin non-letal Ucrainei, contribuind cu generatoare și combustibil. „Vom oferi sprijin non-letal Ucrainei pentru a pentru a face față consecințelor atacurilor (...) Principala preocupare acum este să oferim ajutorul de care au nevoie urgent pentru a se apăra și pentru a-și repara infrastructura”, a mai spus Jens Stoltenberg.
„Cel mai bun mod este sa sustinem ucraina militară”, a mai spus Stoltenberg, reiterând faptul că războiul din Ucraina se va termina eventual la masa negocierilor, acolo unde va conta situația de pe câmpul de luptă.
De asemenea, potrivit șefului NATO, „singurul mod în care poți să asiguri pacea este să te asiguri că agresorul nu castigă”, iar „folosirea iernii pe post de armă este ceva brutal”.
Declarația miniștrilor de Externe ai NATO, adoptată la București
Miniștrii de Externe ai NATO au condamnat agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, îndeosebi atacaurile la adresa populației, au reiterat sprijinul pentru Moldova, dar și au decis să întărească Flancul Estic.
„În Declarația NATO de la București, miniștrii de externe ai statelor aliate și invitate au condamnat războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, în mod deosebit atacurile împotriva populației și infrastructurii civile, încălcările repetate ale dreptului internațional umanitar, precum și șantajul energetic practicat de Moscova”, se arată într-un comunicat al MAE.
„NATO este o alianță defensivă. NATO va continua să protejeze populațiile noastre și să apere fiecare centimetru al teritoriului Aliat în orice moment. Vom proceda în acest mod în conformitate cu abordarea de 360 de grade și împotriva tuturor amenințărilor și provocărilor. (...) Rămânem hotărâți să ne pregătim, să descurajăm și să ne apărăm împotriva atacurilor ostile la adresa infrastructurii critice Aliate. Orice atac împotriva Aliaților va primi un răspuns unit și hotărât. Rămânem uniți și solidari în acțiunile noastre și reafirmăm caracterul durabil al legăturii transatlantice între națiunile noastre. Vom continua depunem eforturi pentru pace, securitate și stabilitate în întreaga zonă euroatlantică”, mai arată declarația miniștrilor de externe reuniți la București.
Totdată, se arată faptul că Suedia și Finlanda participă în calitate de state invitate să adere la Alianță, subliniind că „Aderarea le va face mai sigure, NATO mai puternic și spațiul euroatlantic mai sigur. Securitatea lor este de importanță directă pentru Alianță, inclusiv pe perioada procesului de aderare”.