EXCLUSIV | NATO trece prin cea mai mare transformare de după Războiul Rece. Interviu cu Ambasadorul David Quarrey, reprezentantul permanent al Marii Britanii la NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

David Quarrey este unul dintre diplomații de top ai Marii Britanii, numirea sa ca reprezentant permanent la NATO reprezentând o dovadă a importanței pe care Regatul Unit o acordă Alianței Nord-Atlantice și rolului crucial pe care organizația îl joacă la nivel global.

David Quarrey, reprezentantul permanent al Marii Britanii la NATO Foto gov.uk
David Quarrey, reprezentantul permanent al Marii Britanii la NATO Foto gov.uk

David Quarrey îndeplinea, la momentul numirii sale - aprilie 2022, funcțiile de consilier pentru Politică Externă și consilier adjunct pentru Securitate Națională al premierului Marii Britanii. Experiența sa diplomatică include posturile de ambasador în Israel, director pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord în cadrul Foreign Office și director pentru Politica Externă în Secretariatul pentru Securitate Națională din cadrul Cabinet Office.

Adevărul: Cum arată agenda reuniunii ministeriale NATO de la Bucureşti?

Ambasador David Quarrey: Este prima întâlnire a miniștrilor de externe din țările NATO după summit-ul de la Madrid la care iau parte Suedia și Finlanda ca membri invitați. Ne concentrăm mult pe implementarea deciziilor de la summit-ul de la Madrid și cred că avem patru obiective mari pentru întâlnirea ministerială. În primul rând, să continuăm să creștem susținerea pentru Ucraina. Ei luptă atât de curajos pentru libertatea lor și pentru capacitatea de a-și decide propriul viitor. Aliații susțin Ucraina, la nivel național, dar este important că Alianța însăși să aibă un pachet de asistență cuprinzător, iar, pe măsură ce situația devine și mai dificilă, vrem să vedem mai multă susținere mergând către Ucraina, așa că acesta este primul obiectiv. Al doilea obiectiv, trebuie să ne asigurăm că avem abordarea corectă în ceea ce privește descurajarea și apărarea față de Rusia în ceea ce privește absolut toate amenințările. Trebuie să fie clar că noi suntem gata să apărăm fiecare centimetru pătrat de teritoriu al Alianței noastre. Al treilea obiectiv, vrem să vedem mai mult ajutor pentru partenerii regionali, iar un focus particular la această întâlnire este pe Moldova, pe Bosnia-Herțegovina și pe Georgia. Și, da, este foarte important să avem și pe ministrul de externe moldovean pentru prima dată la o reuniune a noastră. Iar al patrulea  obiectiv, este important pentru NATO să continue să anticipeze marile provocări globale ale viitorului, inclusiv provocarea pe care China o aduce în mod sporit asupra securității euroatlantice.

Așa că este o agendă consistenta si importantă și mă aștept să vedem o întâlnire ministerială de succes.

Luând lucrurile pas cu pas, acestea sunt prioritățile UK. Dar ce așteptări aveți?

Primul-ministru al UK a fost la Kiev acum câteva zile, iar secretarul Foreign Office a fost și el acolo. Așa că suntem foarte concentrați pe creșterea susținerii pentru a apărarea aeriană cu rachete a Ucrainei, deoarece vedem aceste atacuri oribile făcute de Rusia și direcționate deliberat asupra civililor și în mod particular asupra infrastructurii energetice, în încercarea de a-i face pe ucraineni să moară de frig și îngheț în această iarnă.

Așa că, vorbind despre acest lucru în mod special. Sunt aliaţii din NATO capabili să livreze un sistem de rachete antirachetă, un sistem de rachete antirachetă către Ucraina, deoarece este o situație dezastruoasă?

Este o situație foarte dificilă. Mulți aliați, între care Regatul Unit, cresc în mod semnificativ cantitatea de rachete de apărare pe care o livrăm. Le-am dat aceste rachete, care au ajutat să doboare rachetele de croazieră. Le-am dat sisteme de apărare aeriană integrate și le-am dat sisteme de rachete. Statele Unite, desigur, au furnizat un sprijin substanțial, sunt și alți aliați care ajută. Este o provocare majoră, dar susținerea este în creștere. Este o creștere semnificativă a susținerii, deoarece noi toți vedem consecințele oribile pe teren, așa că eu cred că aceasta este unul dintre principalele domenii asupra căror ne concentrăm. Al doilea este cum să ajutăm ucrainenii să susțină infrastructura lor energetică, deoarece rușii, în mod evident, țintesc deliberat, unul cate unul, obiective din infrastructura energetică. Așa că dintre una dintre întâlnirile care se vor desfășura în marja ministerialei NATO cred că se va concentra foarte mult pe o susținere crescută a infrastructurii energetice: cum putem să îi ajutăm să repare lucrurile mai repede, cum putem să-i ajutăm să obțină din nou alimentare cu curent electric. Regatul Unit așteaptă să aducă o contribuție.

Iar in ceea ce privește descurajarea?

NATO trece prin cea mai mare transformare a sa de după sfârșitul Războiului Rece și nu sunt sigur dacă transformarea este bine înțeleasă, deoarece este privită mult din punct de vedere tehnic și militar.  Dar este fantastic de importantă și constă, cred, în câteva lucruri. Unul dintre ele este creșterea posturii noastre de descurajare pe întreg flancul estic. Așa că noile battle-groups  care au fost trimise în prima parte a anului acesta, creșterea poliției aeriene, desfășurarea  regulata de trupe. Al doilea, refacerea întregii planificări NATO, în toate zonele geografice, așa cum spunem noi, de la terestru pana la naval si in toate domeniile. Dar mai trebuie sa avem in vedere si spațiul, și domeniul cibernetic. Iar al treilea lucru este despre crearea acestui nou model de forţă, așa cum este numit, care să transforme cu adevărat felul în care NATO înțelege si foloseşte forțele sale disponibile, pe măsură ce totul devine mai digital, cu provocări cibernetice și în alte domenii tehnologice. Așadar este un program foarte mare, este mult de lucru în prezent pentru a ne asigura că NATO este în cea mai bună situaţie ca să descurajeze ameninţările si sa se apere, dacă este necesar.

Cum vede UK parteneriatul cu România, țară importantă la Marea Neagră?

Da, noi avem un parteneriat puternic și important cu România, atât în interiorul NATO, cât și bilateral. În NATO cooperăm extrem de apropiat și cred că suntem foarte consonanți în ceea ce privește felul în care vedem marile provocări. Avem, și unii, și ceilalți, o privire realistă asupra lumii cu care avem de-a face, dar de asemeni vrem să vedem NATO acționând. Bilateral, avem acest această relație foarte puternică de apărare, care este foarte importantă pentru Regatul Unit. Avem multe forțe britanice care se antrenează în România, aproape constant, au fost Gurkha, a fost Regimentul Regal de Irlandezi. Am jucat un rol important, sper, în misiunile de poliție aeriană NATO și  în felul în care am susținut aceste activități NATO, cum este creșterea apărării aeriene care este aici în România. De asemeni, suntem foarte puternic hotărâți să menținem relația de apărare și relația mai largă de securitate transatlantică și cred că avem o relație bilaterală strânsă. În general, știți că și comerțul și puterea investițiilor noastre sunt consistente, așa că România contează pentru noi. 

UK are o înţelegere bună a importanței strategice a Mării Negre, există șanse să vedem mai multă implicare a UK la Marea Neagră, ținând cont că România nu are foarte multă marină militară?

Am avut o desfășurare navală extensivă în trecut în Marea Neagră și sunt sigur că va continua în viitor. Am contribuit la apărare, avem grupurile care se antrenează pe teren, inclusiv de-a lungul coastei în România, așa că sunt sigur că vom continua să construim această cooperare în timp.

Vorbind despre Republica Moldova, care este într-o situație foarte dificilă în ceea ce privește energia, dar și în ceea ce privește lipsa capacităților armate, cum poate să crească ajutorul, ținând cont că este o țară neutră?

Cred că este foarte important că ministrul de externe al Republicii Moldova vine la această întâlnire ministerială NATO și vom dori să avem o discuție despre programul practic de susținere pe care NATO îl furnizează. Regatul Unit conduce unele elemente practice ale susținerii în ajutorul Republicii Moldova, inclusiv ajutor în ceea ce privește combaterea corupției. Marea Britanie promovează buna guvernare. Este mult de lucru în ceea ce privește ce poate face NATO pentru a ajuta Moldova pentru a se apăra pe viitor și a-și asigura securitatea.

România merită un credit enorm în această privință și cred are un merit enorm pentru susținerea pe care a furnizat-o Moldovei, care este unică și de o valoare incredibilă, la un moment când Moldova este sub presiune. Munca pe care o faceți în a susține cu energie și cu alte forme de ajutor este generoasă, dar și incredibil de importantă acum.

În ceea ce privește Georgia?

Cred că UK și România vor fi țările care vor conduce angajamentul NATO cu Georgia începând din ianuarie, ceea ce nu e chiar foarte mare lucru, ca să fiu sincer, dar este folositor ca pe teren, ambasadele României și  Marii Britanii să lucreze împreună pentru a se coordona local, este un fel de angajament diplomatic în ceea ce privește Georgia. Cred că atât Regatul Unit, cât și România vor putea face chiar mai mult bilateral și în ceea ce privește Georgia, pentru că si ei  resimt presiunea din Rusia.

Regatul Unit și România sunt foarte apropiate in a face mai mult pentru a ajuta Republica Moldova, de a se angaja încă mai mult în Georgia, de a fi activi în Balcanii de Vest. A susține Ucraina e de o importanță fundamentală, dar avem nevoie să creștem și angajamentul și susținerea noastră cu aceste alte țări.

Și vorbind despre Bosnia, am avut o situație foarte complicată recent E NATO să  capabilă să susțină Bosnia?

Am fost la Sarajevo câte acum câteva luni și NATO joacă un rol important acolo. Este mult de lucru pentru a putea să faci ca misiunea Uniunii Europene. De aceea este o misiune de antrenament și creștere a capacității pe care NATO are pe teren. Așa că este o importantă partea reforme a programului de reforme în ceea ce privește creșterea capacității de apărare în Bosnia și Herțegovina.

Ați menționat-o înainte provocările globale, în mod special China și provocările pe care le ridică?

NATO este o alianță euroatlantică și trebuie să rămână așa. Dar felul în care arată realitatea lumii moderne este că securitatea globală și situația strategică se înrăutățesc. Este o lume mai complexă și mai periculoasă în multe privințe și amenințări în creștere vin din exterior și în imediata noastră vecinătatea, iar  China este un bun exemplu despre asta. China este  dezvoltă capacități militare importante, inclusiv nucleare, cu o rată foarte rapidă și într-un fel foarte netransparent. Așa că sunt multe provocări, inclusiv în domeniul dezinformării și în domeniul cibernetic, care pot afecta spațiul euroatlantic. Așa că este, există probleme importante, cum este securitatea maritimă și securitatea energetică. Așa că zilele când NATO se putea focaliza doar asupra Rusiei au trecut. Suntem într-un complex global. Avem de-a face cu provocări globale mai complexe ca oricând. Și nu spun că trebuie să devenim o alianță indo-pacifică sau că trebuie să ne dorim sau că ne dorim membri din alte părți ale lumii care să se alăture alianței noastre. Dar avem nevoie să înțelegem că provocările care vor veni în viitor în regiunea noastră din toate părțile lumii.

Mergând înapoi la Ucraina, cum vede Regatul Unit urmă lunile ce urmează pe câmpul de vă bătălie în Ucraina? Cum credeți că vor fi lunile viitoare?

Va fi o iarnă grea, asta cu siguranță. Spuneam că Rusia continuă să lanseze aceste atacuri oribile asupra civililor și în mod particular asupra infrastructurii energetice. Dar rezistența și curajul și hotărârea pe care le arată poporul ucrainean sunt absolut remarcabile. Merită întreaga noastră admirație și susținere, au întreaga noastră admirație și susținere, i-au împins pe ruși înapoi. Au avut un succes considerabil pe câmpul de luptă și treaba noastră la acest moment este să-i ajutăm cu susținerea de care ei au nevoie pentru a-și continua acțiunile cu succes. Este dificil să prezicem ce traiectorie va lua conflictul, dar cred că ucrainenii au avut un succes remarcabil și au arătat un curaj de necrezut în a-și îndeplini obiectivele. Așa că ceea ce trebuie să facem este să continuăm să-i susținem și să ne adaptăm susținerea pentru a le satisface nevoile pe care le au. Este dificil să faci predicții, dar ei au arătat că, dacă au mijloacele pentru a-și îndeplini obiectivele, atunci  își continuă lupta. Avem mult de lucru în termenii ajutorului pe care îl putem oferi ca să își reconstruiască infrastructura, să își repare mai repede infrastructura energetică. Acum ne gândim la felul în care guvernul Regatului Unit să finanțeze susținerea pentru dezvoltarea proiectelor de infrastructură energetică, dar asta va fi un angajament pentru ani de zile în ceea ce privește Ucraina, va fi un angajament pe decenii pentru că ei merita această susținere.

Trebuie să-i ajutăm acum să treacă de această iarnă, iar o mulțime de oameni vorbesc despre a așa-numita oboseală în a ajuta Ucraina. Vedeți semnele acestei oboseli?

Nu. Chiar nu vad. Sunt foarte încrezător că, atunci când miniștrii de externe din țările NATO se întâlnesc cu ministrul de externe ucrainean, mesajul va fi o susținere cu adevărat puternică și hotărâtă a Ucrainei. Au fost întrebări dacă am vedea această oboseală de susținere față de Ucraina si mai devreme în acest an, la Madrid. Nu a existat așa ceva. Nu cred că vom vedea așa ceva la ministeriala la NATO. Este foarte important ca oamenii să vadă că ucrainenii luptă din greu pentru a apăra valori europene și că atunci când le dăm instrumentele de care au nevoie ca să-și ducă la bun sfârșit ce au de făcut, o fac. Așa că eu sunt convins de nivelul de susținere și unitate al Alianței pentru Ucraina.

Sunt de asemenea voci care sunt de asemenea voci care spun că de ce Ucraina nu negociază în acest moment. Vedeți vreun fel de ieșire în găsirea unor discuții sau a unui dialog între cele doua părți?

Jobul meu dinainte, când lucram în Londra, era să ţin legătura cu cabinetul președintelui ucrainian.  După 2014, au negociat opt ani cu bună-credință, în vreme ce rușii încercau să folosească acest proces pentru a masca ceea ce făceau în estul Ucrainei și pentru a încerca să obțină niște pe care le făcuseră ucrainenilor și care fuseseră deja încălcate. Dar este nevoie de baze de bună credință pentru negocieri.

Sunt sigur că vor exista negocieri la un moment dat, dar când și cu ce consistență, asta vor decide ucrainenii. Nu este treaba noastră, nu este treaba NATO acest lucru. Treaba NATO este însă să-i susțină pe ucraineni în așa fel încât ei să ajungă la un punct la care vor decide: e momentul pentru negocieri, când sunt în cea mai puternică poziție posibilă. Vom continua să susținem pe ucraineni și atunci când ei vor decide când și în ce termeni să negocieze cu Rusia.

Există problema războiului hibrid și este în multă manipulare în ceea ce privește informațiile. NATO a avut câteva abordări în ceea ce privește aceste amenințări. E un important și anume moralul populației?

Dar este interesant și cât de puternica este susținerea pentru Ucraina și că ea a continuat, în ciuda acestor eforturi ale oamenilor care spuneau că Rusia câștigă bătălia globală a informațiilor. Iată, de curând, la Adunarea Generală ONU, 143 de țări au votat împotriva Rusiei. Popoarele din 143 de țări nu mai se lasă pradă dezinformării pe care Rusia o împrăștie în prezent. Bineînțeles că este dureros  ei vor încerca permanent să folosească orice incident pentru a se deroba de responsabilitate și pentru a încerca să pună blamul asupra celorlalți. Să vor încerca să îi facă pe ucraineni să arate ca și cum ei sunt cei de partea greșită. Dar cred că oamenii nu mai se lasă pradă acestei dezinformări. Sigur că este importantă și zona cibernetică și că în înainte, oamenii nu foloseau atât de mult spațiul cibernetic.

Dar asta e parțial din cauză că Regatul Unit a făcut o capacitate cibernetică, a construit o capacitate cibernetică cu Ucraina  mulți ani. Și motivul pentru care arma cibernetica nu a funcționat nu este că rușii nu au încercat. Ucrainenii au o apărare cibernetică foarte bună.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite