Un soldat rus dintr-o unitate acuzată de crime de război denunță „regimul criminal” al lui Putin și cere azil în Spania

0
0

Nikita Cibrin, un soldat care a luat parte la invazia Ucrainei alături de o unitate acuzată de crime de război,, a cerut azil politic în Spania marți, după ce a aterizat la Madrid, relatează The Guardian. Bărbatul, înrolat într-o brigadă acuzată de atrocitățile din Bucea, în regiunea Kiev, susține că nu a tras „niciun foc de armă” în cele patru luni cât s-a aflat pe front.

Nikita Cibrin a făcut parte dintr-o unitate acuzată de atrocități în Ucraina FOTO via The Guardian
Nikita Cibrin a făcut parte dintr-o unitate acuzată de atrocități în Ucraina FOTO via The Guardian

Nikita Cibrin, în vârstă de 27 de ani, a fost reținut marți la centrul de imigrare al aeroportului din Madrid, el susținând că a dezertat din unitatea sa în luna iunie și ulterior a fost ajutat să fugă din Rusia.

Înrolat în Brigada 64 Motorizată de Pușcași, o unitate acuzată de atrocități împotriva civililor ucraineni în regiunea Kiev, în luna martie, acesta a declarat într-un interviu telefonic miercuri seara, că nu tras nici măcar „o dată” cu arma în cele patru luni s-a aflat alături de unitatea sa în Ucraina.

El spune că este nerăbdător să depună mărturie la un tribunal internațional despre experiențele sale din Ucraina. „Nu am nimic de ascuns. Acesta este un război criminal pe care l-a început Rusia. Vreau să fac tot ce pot ca să se oprească.”

Bărbatul susține că i-a fost înlăturat rangul de mecanic militar după ce le-a vorbit comandanților despre opoziția față de război și drept consecință a fost însărcinat cu efectuarea muncii manuale.

„M-au amenințat cu închisoarea. În cele din urmă, comandanții mei au decis să mă folosească la curățenie și la încărcare. Am fost plasat departe de câmpul de luptă”, a spus el despre timpul petrecut pe frontul din Ucraina.

The Guardian nu a putut verifica în mod independent detaliile poveștii lui Cibrin. Acesta a furnizat documente și fotografii care arată că a fost staționat cu Brigada 64 în Ucraina.

Maxim Grebeniuk, un avocat militar, a declarat că a fost contactat de Cibrin în vară, spunându-i că este împotriva războiului dus de Rusia și că nu dorește să lupte în Ucraina.

Nu credeam că voi fi implicat în vreun război”, a spus el, invocând dificultățile financiare drept motiv din spatele deciziei sale de se înrola în armată, în 2021. Cibrin provine din Iakuțk, estul Siberiei.

Chibrin a spus că a intrat pentru prima dată în Ucraina cu unitatea sa pe 24 februarie, trecând granița cu Belarus și a stat până în iunie. „Nu aveam idee că vom lupta în Ucraina”, a spus el. „Toți am fost păcăliți.”

Potrivit lui Cibrin, el a petrecut prima lună a invaziei în satul Lîpivka. Brigada lui Cibrin este acuzată că în acea perioadă a executat civili în Bucha și Andriivka, două sate apropiate de Lîpivka,

Site-ul rus de investigații iStories a publicat anterior o mărturisire a unui soldat din unitatea lui Cibrin, recunoscând în fața camerei că a împușcat și ucis un civil în orașul ucrainean Andriivka, la mai puțin de 8 kilometri de Lîpivka.

Cibrin a susținut că nu a fost martor la niciuna dintre aceste împușcături în perioada petrecută în Lîpivka, dar că unitatea sa jefuia constant casele ucrainene. „Au jefuit tot ce găseau. Mașini de spălat, electronice, totul”, a spus el.

El a adăugat că apăruseră „zvonuri larg răspândite” printre camarazii săi că membrii unității sale ar fi fost implicați în violențe sexuale și ucideri de civili. ONU a declarat anterior că Rusia a folosit violul și violența sexuală ca parte a „strategiei sale militare” în Ucraina.

Trupele ruse au fost forțate să se retragă de la periferia capitalei ucrainene în martie, iar apoi, a povestit Cibrin, unitatea sa a fost trimisă în Buhaivka, un oraș din regiunea Harkov, în nord-estul țării.

El a descris moralul din unitatea sa de-a lungul timpului petrecut în Ucraina ca fiind „extrem de scăzut”, coroborând rapoarte ample din presă care descriu armata rusă ca fiind una afectată de probleme de moral. „Toată lumea a încercat să găsească modalități de a ieși din armată. Dar comandanții noștri ne amenințau că ne împușcă dacă dezertăm.”

l a spus că, pe 16 iunie, a reușit să fugă din Ucraina ascunzându-se în interiorul unui camion care se deplasa în Rusia pentru a aduce provizii de hrană.

După ceva timp, el a contactat rețeaua pentru drepturile omului Gulagu.net, care l-a ajutat pe Cibrin să părăsească Rusia la începutul acestei luni. Vladimir Osecikin, șeful Gulagu.net, a confirmat că organizația sa l-a ajutat să părăsească Rusia.

Cibrin a spus că speră să primească azil politic în Spania, invocând că din cauza opoziției sale publice față de război este în pericol dacă este trimis înapoi în Rusia.

Joi , Cibrin a fost eliberat de la centrul de imigrare al aeroportului din Madrid și plasat într-un adăpost temporar pentru refugiați din capitala Spaniei, unde va rămâne în timp ce autoritățile spaniole analizează cererea sa de azil.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne al Spaniei a refuzat să comenteze acest caz, invocând regulile de protecție internațională și riscul unei posibile persecuții a solicitanților.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite