Un sat din Islanda, ameninţat de gazele emanate de noua erupţie vulcanică | LIVE VIDEO

0
0
Erupţie vulcanică în Islanda 5 august 2022 Foto
Erupţie vulcanică în Islanda 5 august 2022 Foto: captură video YouTube / RÚV

Gazele nocive emanate dintr-o fisur─â vulcanic─â situat─â ├«n apropiere de Reykjavik amenin┼ú─â s─â polueze aerul respirat de locuitorii unui sat aflat ├«n proximitatea erup┼úiei ┼či risc─â s─â ajung─â p├ón─â ├«n capitala ┼ú─ârii, a anun┼úat vineri Institutul meteorologic al Islandei (IMO), citat de AFP.

IMO se a┼čteapt─â la o poluare gazoas─â deosebit de important─â la Vogar, o localitate cu 1.000 de locuitori aflat─â la cinci kilometri nord-est de Fagradalsfjall, o vale muntoas─â nelocuit─â, ├«n care s-a produs erup┼úia.

Gazele ar putea să ajungă până în capitala ţării, Reykjavik, situată la 40 de kilometri de acest vulcan, până sâmbătă.

Concentraţiile de dioxid de sulf ar putea să atingă pragul de 2.600 micrograme pe metru cub, un nivel considerat "nefast pentru sănătatea persoanelor sensibile", potrivit Agenţiei de Mediu din Islanda.

IMO avertizeaz─â totu┼či c─â astfel de modele computerizate sunt nesigure "din cauza debitului foarte inegal al erup┼úiei".

Anun┼úul speciali┼čtilor de la IMO a fost f─âcut dup─â ce m─âsur─âtorile recente au ar─âtat c─â activitatea vulcanic─â de la nivelul fisurii ap─ârute ├«n scoar┼úa terestr─â s-a redus la jum─âtate ┼či c─â lungimea acesteia a sc─âzut cu aproximativ 200 de metri, arat─â agerpres.ro.

Debitul s─âu, estimat la 32 de metri cubi pe secund─â ├«n primele ore ale erup┼úiei, a sc─âzut la jum─âtate ├«n ziua urm─âtoare ┼či a ajuns ├«n prezent la un nivel mediu de circa 18 metri cubi pe secund─â, potrivit unei evalu─âri realizate ├«n diminea┼úa zilei de joi.

"Acest comportament este foarte asem─ân─âtor cu ceea ce observ─âm de obicei ├«n timpul erup┼úiilor din ┼úar─â: erup┼úia este puternic─â la ├«nceput, apoi se atenueaz─â", au declarat speciali┼čtii de la Institutul de ┼čtiin┼úe ale P─âm├óntului din Islanda.

C├ómpul de lav─â se ├«ntindea joi pe o suprafa┼ú─â de 144.000 de metri p─âtra┼úi. Fisura vulcanic─â, o sp─ârtur─â ├«n scoar┼úa terestr─â din care ┼ú├ó┼čnesc jeturi de lichid v├óscos cu temperatura de 1.200 de grade Celsius, nu mai este la fel de lung─â ca ├«n primele ore ┼či se ├«ntinde ├«n prezent pe o distan┼ú─â de aproximativ 130 de metri.

Presiunea din filon - tunelul magmatic ce alimentează erupţia - nu ar fi echilibrată, făcându-i pe geofizicieni să afirme că fluxul erupţiei ar putea să crească în perioada următoare sau că o nouă erupţie ar putea să înceapă într-un nou amplasament.

"Noi fisuri se pot deschide ├«n proximitatea imediat─â a zonei de erup┼úie ├«ntr-un interval foarte scurt", au avertizat speciali┼čtii de la IMO.

├Än pofida avertiz─ârilor, numero┼či turi┼čti s-au deplasat ├«n aceast─â zon─â a Islandei pentru a auzi p─âm├óntul bubuind sub picioarele lor ┼či pentru a admira "f├ónt├ónile" de lav─â care ┼ú├ó┼čnesc din ad├óncuri.

Potrivit contoarelor instalate de un an ┼či jum─âtate de autorit─â┼úilor locale, peste 4.200 de turi┼čti curio┼či au parcurs joi cei 14 kilometri ai traseului dus-├«ntors pentru a ajunge ├«n zona de erup┼úie, situat─â ├«ntr-o regiune cu acces dificil ├«n Peninsula Reykjanes din sud-vestul Islandei, la aproximativ dou─â ore de mers pe jos ├«n raport cu cea mai apropiat─â parcare.Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite