Norvegia va desfășura forțe armate pentru a-și proteja instalațiile de petrol și gaze

0
Publicat:

Norvegia va desfășura forțe armate în apropierea sondelor sale de gaze naturale și petrol ca urmare a presupusului sabotaj ce ar fi dus la exploziile gazoductelor Nord Stream în apele suedeze și daneze, a declarat miercuri prim-ministrul țării nordice, conform Reuters.

Norvegia este acum cel mai mare furnizor de gaze din Europa FOTO ilustrativă: Shutterstock
Norvegia este acum cel mai mare furnizor de gaze din Europa FOTO ilustrativă: Shutterstock

Scurgerile de gaz ca urmare a unor posibile acte de sabotaj descoperite marți pe conductele Nord Stream au tulburat piețele energetice și au sporit preocupările privind securitatea.

Norvegia este acum cel mai mare furnizor de gaze din Europa și unul dintre cei mai importanți furnizori de petrol la nivel mondial. Are peste 90 de zăcăminte de petrol și gaze offshore, dintre care majoritatea sunt conectate la o rețea de conducte de gaze care se întinde pe aproximativ 9.000 km (5.590 mile).

Forțele armate vor fi mai vizibile la instalațiile norvegiene de petrol și gaze”, a anunțat premierul Jonas Gahr Stoere la o conferință de presă susținută miercuri după-amiaza.

Acțiunea va fi „gestionată împreună cu aliații noștri”, a spus el. Norvegia fiind  membră NATO.

Pe mare, Marina va fi desfășurată pentru a proteja instalațiile offshore, în timp ce pe uscat, poliția ar putea crește prezența la instalații, a spus el.

NATO și Uniunea Europeană au subliniat necesitatea de a proteja infrastructura critică și au avertizat cu privire la un „răspuns solid și unit” în cazul în care ar exista mai multe atacuri.

Luni, Autoritatea de Siguranță a Petrolului din Norvegia a îndemnat la vigilență, după ce drone neidentificate au fost văzute zburând în apropierea platformelor petroliere și de gaze offshore norvegiene, avertizând că acestea ar putea prezenta un risc privind atacuri accindentale sau deliberate.

Stoere a declarat, miercuri, că drone de „diferite dimensiuni”, a căror activitatea a fost „anormală”, au fost observate „în principal în (luna) septembrie”.

Totuși, el a reiterat că nu vede nicio amenințare specifică împotriva sectorului petrolier și gaze offshore ale Norvegiei și că nu a cerut asistență militară de la aliații săi.

Un expert militar a spus anterior că securitatea sectorului petrolier a țării nordice ar putea fi prea lejeră.

Guvernul norvegian trebuie să realizeze că, de departe, cel mai important obiect strategic din toată Europa în prezent sunt importurile de energie sau gaze din Norvegia”, a declarat Tor Ivar Stroemmen, lector la Academia Navală Regală Norvegiană, pentru Reuters.

Dacă aceste livrări ar fi tăiate sau oprite sau o cantitate mare ar fi redusă, acest lucru ar provoca o criză energetică completă în Europa”, a spus Stroemmen miercuri.

Equinor (EQNR.OL), cel mai mare furnizor de gaze din Europa, a declarat miercuri că a intensificat măsurile de securitate la instalațiile sale.

Niciodată nu poți împiedica complet sabotarea a 8.800 de kilometri de conducte, asta este imposibil”, a spus Stroemmen, dar a adăugat „munca” potențialilor sabotori ar putea fi îngreunată.

Potrivit lui, până acum există o lipsă de coordonare între industria petrolieră, poliție și armată, care au toate responsabilități de securitate diferite pentru instalațiile on-shore și offshore.

Guvernul ar trebui să dispună nave specializate capabile de supraveghere subacvatică, disponibile în marea industrie maritimă din Norvegia, a sugerat el.

Inspectați liniile de gaz, începeți supravegherea continuă a tuturor activităților de la suprafață în apropierea acestor conducte”, a spus Stroemmen.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite