Un politician german de extremă dreaptă s-a ales doar cu o amendă pentru folosirea unui slogan nazist

0
Publicat:

O instanţă din oraşul german Halle l-a sancţionat marţi doar cu o amendă pe politicianul de extremă dreaptă Bjoern Hoecke pentru folosirea unui slogan nazist, deşi l-ar fi putut condamna la închisoare, transmite Reuters.

 Bjoern Hoecke FOTO: X
Bjoern Hoecke FOTO: X

Conform presei germane, Hoecke, lider al Alternativei pentru Germania (AfD) din landul Turingia, va trebui să achite 13.000 de euro pentru că şi-a încheiat un discurs de campanie, în 2021, la Merseburg, cu cuvintele "Totul pentru Germania!" - expresie interzisă pentru că a fost folosită de formaţiunea paramilitară nazistă SA (Sturmabteilung, ramura paramilitară a Partidului Nazist, cunoscută drept "cămăşile brune" - n. red.), scrie Agerpres.

În Germania, legea incriminează utilizarea oricăror simboluri şi sloganuri legate de grupări anticonstituţionale, inclusiv de Partidul Nazist.

Conform legii, Hoecke ar fi putut fi condamnat la un maximum de trei ani de închisoare şi i s-ar fi putut interzice ocuparea oricărei funcţii publice.

Avocaţii săi au susţinut că el nu ştia că sloganul respectiv era interzis, iar Hoecke - profesor de istorie - a declarat într-o dezbatere televizată că nu cunoştea originea expresiei.

Reuters nu a reuşit să obţină un comentariu din partea instanţei, după pronunţarea sentinţei.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite