Rușii încearcă să spargă apărarea forțelor ucrainene până ajunge noul ajutor american

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forțele ucrainene ar putea suferi eșecuri suplimentare în săptămânile următoare în așteptarea asistenței de securitate din partea SUA, care să permită Ucrainei să stabilizeze frontul, dar vor putea, probabil, să stopeze ofensiva actuală a Rusiei, presupunând că asistența SUA va fi reluată cu promptitudine, susține în ultimul spu rapor Institutul pentru Studiul Războiului din Washingtor (ISW).

Soldați ruși pe frontul din Ucraina oct 2023 FOTO Profimedia (3) jpg

Forțele ruse vor intensifica probabil operațiunile ofensive în curs și loviturile cu rachete și drone în săptămânile următoare, pentru a exploata fereastra de lipsuri de muniții în tabăra ucraineană.

Ucraina va fi probabil într-o poziție operațională semnificativ îmbunătățită până în iunie 2024, indiferent de întârzierile în sosirea asistenței de securitate americane în prima linie, iar comanda militară rusă va lua în considerare probabil modificări semnificative ale operațiunii ofensive pe scară largă pe care se așteaptă să o lanseze. în iunie, deși se poate desfășura în continuare conform planului.

Reluarea asistenței de securitate a SUA pentru Ucraina este un punct de cotitură critic în războiul din Ucraina, dar Kremlinul, Occidentul și Ucraina mai au de luat decizii suplimentare care vor determina caracterul și rezultatul luptei.

Forțele ucrainene au efectuat lovituri de succes cu drone împotriva mai multor infrastructuri energetice și a unei instalații de stocare a combustibilului din Rusia, în noaptea de 19 spre 20 aprilie.

În noaptea de 20 aprilie, ocupanții ruși au lansat un alt atac masiv asupra Ucrainei, folosind rachete de croazieră de diferite tipuri, a informat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei pe pagina sa de Facebook.

Lupte în toate sectoarele frontului

Vineri, 19 aprilie, au fost înregistrate 100 de lupte în toate sectoarele liniei frontului a raportat de Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei pe pagina sa de Facebook.

"În sectorul Liman, ocupanții au atacat pozițiile apărătorilor ucraineni de 13 ori în apropierea așezărilor Tverdohlibove și Kreminna din regiunea Lugansk și Iampolivka, Terni și Torske din regiunea Donețk.

În sectorul Bahmut, trupele Kievului au respins 23 de atacuri în zonele: Bilohorivka, regiunea Luhansk; Verkhnekamianske, Spirne, Chasiv Yar, Ivanivske și Klișciivka, regiunea Donețk.

În sectorul Avdiivka, apărătorii noștri au respins 31 de atacuri în zonele Novokalinove, Oceretino, Berdici, Umanske, Novobahmutivka, Pervomaiske și Nevelske din regiunea Donețk.

În sectorul Novopavlivka, forțele armate ucrainene continuă să respingă inamicul în apropierea localităților Novomihailivka, Pobeda și Urojaine din regiunea Donețk, unde inamicul, cu sprijinul aviației, a încercat să străpungă apărarea trupelor Kievului de 23 de ori.

În sectorul Orihiv, inamicul a atacat pozițiile apărătorilor ucraineni de 5 ori în apropiere de Staromaiorske, regiunea Donetsk, și la nord-vest de Verbove, regiunea Zaporojie.

În sectorul Herson, inamicul nu renunță la intenția sa de a alunga unitățile Kievului din punctele de sprijin de pe malul stâng al râului Nipro. În cursul zilei trecute, rușii au efectuat 7 atacuri nereușite asupra pozițiilor trupelor noastre de acolo.

Întregul frontul ucrainean din zona Donețk stă cumva într-o singură „balama”: Ceasiv Iar

Forțele ruse au făcut recent progrese confirmate în apropiere de Ceasiv Iar (la vest de Bakhmut) și la nord-vest de Avdiivka, iar forțele ucrainene au făcut recent avansuri confirmate la sud de Kreminna.

Ceasiv Iar e, practic, ultima fortificație serioasă a apărării ucrainene din regiune, fiind situată pe o înălțime dominantă și protejată de un obstacol natural - canalul Donețul de Nord-Donbas - care face dificilă înaintarea vehiculelor blindate. Pentru ruși, cucerirea acestui oraș le-ar deschide cu calea spre Kramatorsk, oraș aflat la 25 de kilometri distanță, unde se află și punctul de comandă al armatei ucrainene din regiune. Șeful armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski a spus-o cât se poate de clar: pierderea Kramatorskului ar însemna practic căderea întregii regiuni Donețk în mâinile rușilor.

După căderea Bahmutului, în martie 2023, rușii au reușit într-un an să înainteze în jur de 5-6 kilometri și „bat” acum la porțile orașului Ceasiv Iar. La vest de această localitate se află Drujivikva și Kostiantinivka, Sloviansk și Kramatorsk, pe care analiștii militari ruși le-au numit „orașele-fortăreață” ale Donețkului. Experții Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) consideră aceste patru orașe-fortăreață drept „coloana vertebrală” a întregii apărări ucrainene din regiune.

Pierderea primelor două (Drujvivka și Kostiantinivka) ar însemna niște „înfrângeri operaționale majore care cu greu vor putea fi surmontate”. În schimb, pierderea Slovianskului și, mai ales, a Kramatorskului e „Game over”: înseamnă sfârșitul controlului Kievului asupra întregului Donețk, practic. În prezent, ucrainenii mai reușesc - grație menținerii frontului la este de Ceasiv Iar - să controleze efectiv încă în jur de 40% din această regiune.

Întregul frontul ucrainean din zona Donețk stă cumva într-o singură „balama”: Ceasiv Iar. Fix acolo și-au concentrat și rușii toate forțele, în încercarea de a rupe această „balama” și a deschide larg „ușa” spre premiul cel mare: Kramatorsk. Condițiile de relief fac o încercuire a Ceasiv Iarului o sarcină dificilă pentru forțele mecanizate ruse, se arată într-o analiză a Black Bird Group, un grup de experți finlandezi care s-au specializat în studierea și interpretarea informațiilor din surse deschise, în special provenite de la sateliți civili, referitoare la situația războiului din Ucraina.

Canalul Doneț-Donbas situat la est de Ceasiv Iar formează astfel un obstacol greu de trecut. „În acest moemnt, rușii au ajuns deja la periferia estică a orașului, în zona canalului. Clădirile din zonă oferă condiții pentru organizarea unor bune poziții defensive. Cu toate acestea, apărătorii (ucraineni) sunt aprovizionați prin coridoare și rute aflate în câmp deschis sau peste canal, ceea ce reprezintă o problemă. Zonele împădurite îi protejează, de asemenea, pe apărători, dar aceștia se confruntă, la rândul lor, cu probleme: astfel de zone permit rușilor să inițieze atacuri cu trupele de infanterie, folosind tactici de infiltrare, deja utilizate în alte bătălii desfășurate în condiții similare”, se arată în analiza Black Bird Group. Concomitent, rușii lovesc ucrainene cu bombe de aviație și artilerie.

Per ansamblu, la nivel general, tactica rușilor pare a fi similară cu cea deja utilizată la Avdiivka: rușii încearcă să-i epuizeze treptat pe ucraineni și aruncă constant în luptă detașamente de infanterie cu scopul de a descoperi punctele slabe ale apărărării. Orice poziție defensivă ucraineană cucerită este apoi întărită cu trupe suplimentare și menținută. O hartă realizată de experții militari finlandezi arată că trupele ucrainene se află în inferioritate netă, comparativ cu cele ruse.

Forțele ruse folosesc muniție de artilerie de 203 mm, fabricată în SUA, pe care Rusia ar putea să le fi primit de la Iran

„Bătălia va fi lungă și se va asemăna cu cea pentru Bahmut”, a precizat Serghei Markov, fost consilier al lui Vladimir Putin, citat de Reuters. Pentru a preveni pierderea orașului, comandantul ucrainean Oleksandr Sîrski a întărit brigăzile care luptă aici cu muniție, drone și echipament de război electronic. În același timp, Sîrski a spus că este nevoie și de o victorie de moral pentru armata ucraineană. În ciuda pierderilor, ruşii desfăşoară „noi unităţi blindate”, ceea ce le permite să obţină „succese tactice”, a mai avertizat Sîrski.

Armata rusă are nevoie să obțină o superioritate de 5:1 și chiar 7:1 pe fiecare kilometru al frontului ucrainean (inclusiv, implicit, la Ceasiv Iar) pentru a putea sparge liniile de apărare ale forțelor Kievului. În acest moment rușii au trecut deja „la jumătate” din acest obiectiv, se arată într-o analiză realizată de un ofițer de informații militare în rezervă al armatei poloneze. Mai exact, conform calculelor expertului militar, rușii atinseseră pe 10 aprilie un „potențial” de 56,76% din capacitatea necesară spargerii frontului.

Surse ucrainene și ruse au raportat că forțele ruse folosesc muniție de artilerie de 203 mm, fabricată în SUA, pe care Rusia ar putea să le fi primit de la Iran.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite