Slovacii au strâns peste 2,6 milioane de euro pentru achiziționarea de muniție pentru Ucraina după ce guvernul a refuzat să contribuie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Activiștii slovaci au strâns în doar cinci zile peste 2,6 milioane de euro (2,8 milioane de dolari) pentru inițiativa cehă privind achiziționarea de muniție pentru Ucraina în condițiile în care guvernul slovac a refuzat să participe, relatează Kyiv Independent.

Soldații ucraineni din prima linie au nevoie disperată de muniție FOTO PROFIMEDIA
Soldații ucraineni din prima linie au nevoie disperată de muniție FOTO PROFIMEDIA

Cetățenii slovaci au lansat pe 16 aprilie campania „Muniții pentru Ucraina” pentru a strânge fonduri suplimentare pentru inițiativa condusă de Cehia de a cumpăra 500.000 de obuze de 155 mm și 300.000 de obuze de 122 mm din afara Europei, pentru a le furniza Ucrainei.

Forțele ucrainene se confruntă cu un deficit critic de muniție, proporția fiind de 10:1, potrivit președintelui Volodimir Zelenski.

Mai multe țări, între care Belgia, Olanda, Germania, Suedia, Canada, Polonia, Franța, Danemarca și Slovenia, au contribuit cu fonduri la această inițiativă.

Otto Simko, jurnalist și supraviețuitor al Holocaustului, în vârstă de 99 de ani, a fost unul dintre inițiatorii campaniei slovace de strângere de fonduri.

„Când am auzit de inițiativa guvernului ceh, am fost foarte încântat se caută toate mijloacele de a ajuta Ucraina să se apere împotriva agresorului (rus) pentru că nu există altă cale”, a declarat Simko pentru Reuters .

Aproape 40.000 de slovaci au contribuit la inițiativă, cu o sumă medie de 64 de euro (68 de dolari), potrivit site-ului „Muniție pentru Ucraina”.

Activiștii au spus că campania are drept scop să arate că cetățenii din Slovacia, în majoritatea lor, nu sprijină schimbarea politicii externe a guvernului după alegerile din septembrie.

„Multor oameni din Slovacia le este rușine de orientarea guvernului către Rusia. Acesta este și motivul pentru care oamenii contribuie cu bani", a subliniat Zuzana Izsakova, unul dintre organizatori.

Ministrul slovac de externe, Juraj Blanar, declara la sfârşitul lunii martie că Slovacia nu va trimite arme în Ucraina, deoarece „conflictul nu are o soluţie militară”.

Această poziție a făcut ecou poziției ministrului maghiar de externe Peter Szijjarto. Ungaria, singura țară din UE care a menținut legături strânse cu Kremlinul de la începutul războiului total, a refuzat de asemenea să se alăture inițiativei.

Prim-ministrul ceh Petr Fiala anunța pe 15 aprilie că primele 180.000 de cartușe de muniție pentru Ucraina au fost deja contractate ca parte a inițiativei țării sale și urmează să fie trimise pe frontul din Ucraina în lunile următoare.

În cadrul inițiativei pot fi furnizate până la 1,5 milioane de obuze, a declarat ministrul ceh de externe Jan Lipavsky într-un interviu pentru Bloomberg publicat pe 26 martie.

În timp ce ministrul de externe ceh nu a dorit să ofere un calendar pentru livrarea obuzelor, Tomas Pojar, un consilier ceh pentru securitate națională, a declarat anterior că primele loturi ar putea fi trimise în Ucraina încă din iunie .

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite