Presa de la Kiev: AUR pregătește provocări informaționale anti-ucrainene coordonate de Rusia. Reacția partidului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) ar putea lansa în curând o serie de provocări informaționale anti-ucrainene, potrivit unor surse din cadrul Direcției Principale de Informații (HUR) a Ministerului Apărării de la Kiev, citate de o publicație ucraineană. „Nu întreprindem nicio acțiune, este cap coadă o aberație”, a transmis AUR.

AUR, partidul condus de George Simion, neagă acuzațiile Foto: Mediafax
AUR, partidul condus de George Simion, neagă acuzațiile Foto: Mediafax

Publicația ucraineană Kyiv Post a relatat sâmbătă, că potrivit unor surse din Direcţia Principală de Informaţii ( HUR ) a Ministerului Apărării de la Kiev scopul unei astfel de campanii de dezinformare care ar putea fi lansată în curând de „partidul românesc pro-rus„ AUR ar fi acela de a prezenta opresiunea care ar viza drepturile românilor în Ucraina.

De asemenea, potrivit sursei citate, oficialii AUR realizează în prezent interviuri cu preoți din satele din regiunile Cernăuți, Zakarpatia și Odesa, unde locuiește un număr semnificativ de etnici români, ca parte a pregătirilor pentru operațiunea de propagandă.

În plus, „propagandiștii” ar intervieva familiile bărbaților care servesc în prezent în Forțele de Apărare ale Ucrainei.

"Această operațiune face parte din peisajul politic intern românesc, dar ar putea avea un impact negativ asupra imaginii Ucrainei", a declarat un oficial anonim din cadrul serviciilor speciale, pentru publicația ucraineană. Acest lucru ar putea duce la o potențială escaladare a situației, ceea ce ar putea duce la blocaje de tranzit și la incitarea sentimentelor de protest", a adăugat sursa.

Potrivit Kyiv Post, o campanie de informare similară este desfășurată de reprezentanții partidului bulgar "Renașterea" în regiunea Odesa, vizând satele locuite în principal de etnici bulgari.

O sursă din cadrul serviciilor secrete ucrainene consideră că sincronizarea acestor operaţiuni speciale sugerează o posibilă coordonare de către Kremlin, menită să complice situaţia geopolitică a Ucrainei.

Publicația ucraineană scrie că anul trecut, Financial Times a relatat că partidul de extremă dreapta AUR, în prezent principala forţă de opoziţie a ţării, a câştigat popularitate în România și că formațiunea a valorificat sentimentele anti-ucrainene în creştere şi propaganda de dezinformare pentru a-şi creşte sprijinul alegătorilor la aproximativ 20% după alegerile din 2019.

Cândva un partid iredentist marginal care a defăimat minoritatea etnică maghiară... AUR a schimbat treapta de viteză şi s-a concentrat asupra Ucrainei, declarând că războiul „nu este al nostru” şi îndemnând guvernul să nu mai ajute Kievul”, afirma Financial Times.

De asemenea, partidul se opune tranzitului de produse agricole din Ucraina prin România şi este împotriva furnizării continue de arme de către Bucureşti către Kiev, precum şi găzduirii piloţilor ucraineni pentru antrenamente cu avionul de luptă F-16, potrivit articolului publicat de presa ucraineană, preluat inițial de agenția News.ro

AUR: O aberație cap coadă

AUR a transmis, la solicitarea „Adevărul”, că nu întreprinde nicio acțiune, „neavând deloc oameni acolo”.

În primul rând, nu ne-a solicitat nimeni de la publicația la care faceți referire punctul de vedere. În al doilea rând, nu întreprindem nicio acțiune, neavând deloc oameni acolo. Este cap coadă o aberație care se încadrează în ciclul multora ventilate în ultima vreme din partea unor servicii, care mai mult fac politică decât muncă de informații. Departamentul de comunicare al AUR”, a transmis departamentul de comunicare al AUR.

Impact în susținerea Ucrainei

Contactat de „Adevǎrul“, istoricul Adrian Cioroianu a amintit cǎ, în ultimii ani, în România, au existat discuții pe diferite teme sensibile în vreme de rǎzboi, care ar fi putut avea consecințe în privința ajutorului acordat Ucrainei.

Impactul negativ se referă la susținerea de care Ucraina se bucură în ochii cetățenilor din țările vecine și e normal ca ucrainenii să fie atenți la acest aspect, în condiții de război. Astfel de povești au mai apărut în ultimii ani, referitoare la discriminarea religioasă a românilor de acolo sau din când în când cineva își mai aduce aminte de statutul limbii române, ceea ce, depinde de accent, unele din aceste probleme sunt adevărate, dar a le discuta în condițiile în care Ucraina e în război e destul de delicat. Asta urmând să facă ulterior, în condiții de pace, să facă rodul unor negocieri între România și Ucraina, bineînțeles. Dar a le discuta în condiții de război este clar un atac subtil la adresa credibilității Ucrainei și a susținerii de care se bucură Ucraina în ochii cetățenilor din țările vecine. Și cred că la asta se referă respectivii și mă tem că au dreptate pentru că și în România și în alte țări astfel de subiecte de de discuție au apărut în ultimii ani”, a explicat Adrian Cioroianu pentru „Adevǎrul“.

Simion, plasat în proximitatea ruşilor

Dupǎ izbucnirea rǎzboiului din Ucraina, George Simion a fost plasat de diferiți oficiali ucraineni sau moldoveni în apropierea serviciilor de informații ruseşti, însǎ fǎrǎ a fi prezentate dovezi concrete. Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a precizat că „toate argumentele” indică către concluzii privind implicarea lui George Simion în fenomenul dictat de Rusia, iar premierul moldovean, Dorin Recean, a motivat interdicția liderului AUR de intrare în țara vecinǎ prin faptul cǎ acesta ar „face parte din efortul de destabilizare” a statului. Recent, poliția din Republica Moldova anunța ca oligarhul moldovean prorus Ilan Șor ar fi intenționat să trimită 200 de oameni la Bucureşti, la un protest al AUR.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite