Summitul din Elveția pentru pacea din Ucraina a fost o „rușine”. Cine a făcut această declarație

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un important naționalist elvețian de dreapta a calificat drept „jenant” un summit pe care țara sa îl găzduiește în încercarea de a face presiuni asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului din Ucraina, reflectând opinia că discuțiile sunt dăunătoare pentru neutralitatea tradițională a Elveției.

foto reprezentanții națiunilor participante la Summitul de pace pentru Ucraina
Reprezentanții națiunilor participante la Summitul de pace pentru Ucraina

Partidul Popular Elvețian de dreapta (SVP), cel mai mare grup din camera inferioară a parlamentului, afirmă că neutralitatea este parte integrantă a prosperității Elveției și a inițiat un referendum pentru a încorpora acest principiu în constituție, potrivit Reuters.

Personalități importante din partid au susținut că Elveția nu ar fi trebuit să găzduiască summitul din acest weekend fără Rusia, iar Nils Fiechter, șeful aripii de tineret a SVP, a dat un verdict condamnabil asupra discuțiilor pentru postul rus de televiziune RT.

Conferința nu va realiza nimic”, a declarat Fiechter pentru RT în ajunul discuțiilor, în comentarii preluate duminică de presa elvețiană. „Totul este o farsă absolută și o rușine pentru țara noastră”.

Elveția ... permite Ucrainei să dicteze cine poate fi sau nu invitat la această conferință și permite ca aceasta să se transforme într-un spectacol Zelenski”, a declarat el pentru RT.

Acum suntem în pericol, și este un mare pericol, ca Elveția să se lase atrasă într-un război mondial”.

Elveția a fost de acord să găzduiască conferința la cererea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Berna spune că Rusia trebuie să fie implicată în proces, dar a justificat faptul că nu a invitat-o pe motiv că Moscova a declarat în mod repetat că nu are niciun interes să participe.

Kremlinul a descris Elveția ca fiind „deschis ostilă” și nepotrivită să medieze în eforturile de consolidare a păcii, în special din cauza adoptării de către aceasta a sancțiunilor UE împotriva Moscovei.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia, alte două dintre celelalte state europene istoric neutre, Suedia și Finlanda, s-au alăturat NATO.  

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite