Un jurnalist de investigaţie din Slovacia şi iubita sa, ucişi în propria lor locuinţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un jurnalist de investigaţie slovac, care scria despre cazuri de evaziune fiscală în rândul unor persoane apropiate puterii, şi iubita sa au fost împuşcaţi mortal în locuinţa lor din oraşul Velka Maca, situat la aproximativ 65 de kilometri est de Bratislava. Potrivit poliţiei, este posibil ca atacul să aibă legătură cu subiectele pe care le investiga jurnalistul.

Trupurile celor doi au fost găsite duminică seara de poliţişti. Aceştia s-au prezentat la locuinţa ziaristului după ce au fost alertaţi de un membru îngrijorat al familiei acestuia, relatează „The Washington Post“.  

Potrivit şefului poliţiei din Slovacia, Tibor Gaspar, jurnalistul Jan Kuciak, în vârstă de 27 de ani, care lucra pentru site-ul de ştiri Aktuality.sk, a fost împuşcat în piept, iar iubita sa, în cap.

Deocamdată nu este clar când anume au fost ucişi cei doi, însă poliţia estimează că dubla crimă a fost comisă în intervalul joi-duminică.

Tibor Gaspar a afirmat că este foarte probabil ca omorurile să aibă legătură cu investigaţiile jurnalistului, însă a refuzat să ofere alte informaţii pe marginea acestui subiect. 

Premierul slovac, Robert Fico, a afirmat că dacă ipoteza s-ar confirma, acesta ar fi „un atac fără precedent la adresa libertăţii presei şi democraţiei din Slovacia“.

La rândul său, preşedintele slovac, Andrej Kiska, a cerut ca acest caz să fie rezolvat rapid. „Trebuie să îi găsim pe cei care au făcut asta cât mai repede cu putinţă şi să asigurăm siguranţa tuturor jurnaliştilor“, a afirmat Kiska. 

Reprezentanţii companiei Ringier Axel Springer Slovacia, care deţine site-ul pentru care lucra jurnalistul, s-au declarat şocaţi de cele întâmplate şi au afirmat că vor face tot ce este posibil pentru a ajuta autorităţile în investigaţia lor. 

Ultimul material semnat de Kuciak a fost publicat pe 9 februarie şi se referea o posibilă evaziune fiscală în cazul unui complex de apartamente de lux din Bratislava, scrie „The Guardian“. Articolul făcea referire la tranzacţii suspecte făcute de cinci companii. 

Jurnalistul se ocupa de multă vreme de respectivul subiect. În octombrie 2017, el a scris pe pagina sa de Facebook că a fost ameninţat telefonic şi că a depus plângere, însă fără vreun rezultat concret. „Au trecut 44 de zile de când am depus plângere penală.... pentru ameninţări. Şi, probabil, cazul nu are nici măcar un poliţist“, a afirmat acesta, potrivit cotidianului britanic anterior citat.

Potrivit lui Gaspar, toate persoanele care au fost în contact cu jurnalistul vor fi investigate, iar poliţia va oferi protecţie unui număr neprecizat de jurnalişti ai aktuality.sk.

Cazul legat de aceste apartamente de lux a provocat, anul trecut, proteste ample în care s-a cerut demisia ministrului de Interne, Robert Kalinak, pentru relaţiile sale de afaceri cu dezvoltatorul imobiliar Ladislav Basternak. 

Kalinak, un apropiat al premierului Robert Fico, ar deţine un pachet de acţiuni de 17% în companiile lui Basternak, care a fost anchetat pentru evaziune fiscală. Însă ambii au negat că ar fi comis vreo ilegalitate.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite