Un bărbat de origine romă care a violat o fată de 12 ani scapă de pedeapsă. Instanța a decis că „face parte din cultura sa”

0
Publicat:

Un tribunal spaniol a achitat un bărbat care a violat o fetiță de 12 ani, după ce a stabilit că relația lor face parte din cultura romă, relatează Daily Mail.

În Spania, vârsta consimțământului sexual este de 16 ani. FOTO Shutterstock (Arhivă)
În Spania, vârsta consimțământului sexual este de 16 ani. FOTO Shutterstock (Arhivă)

Marți, tribunalul din Ciudad Real, în centrul Spaniei, a ținut cont de contextul socio-cultural al etniei rome pentru a reduce pedeapsa pentru agresiune sexuală și abuz asupra unei minore de către un bărbat de 20 de ani.

Astfel, autorul, care și-a lăsat victima de 12 ani însărcinată cu gemeni, a fost achitat. 

Conform hotărârii, relația a fost „întotdeauna consensuală în cadrul unei relații romantice”, adăugând că cei doi erau „apropiați ca vârstă și maturitate”. 

Fata a descoperit că era însărcinată în urma unei examinări efectuate de un medic, care a alertat autoritățile, ceea ce a dus la arestarea bărbatului. 

Procurorii ceruseră o pedeapsă de 11 ani de închisoare, dar instanța a decis achitarea.   

În Spania, vârsta consimțământului sexual este de 16 ani, ceea ce înseamnă că cei care nu au împlinit 16 ani nu își pot da acordul pentru relații sexuale. Cu toate acestea, instanța a decis că bărbatul ar trebui să beneficieze de această excepție. 

Această achitare este cea mai recentă dintr-o serie de hotărâri în care judecătorii au luat în considerare obiceiurile urmate de o parte din populația de etnie romă din Spania atunci când se ocupă de cazuri de agresiune sexuală asupra minorilor.  

„Uniunile au loc la vârste foarte fragede”

Luni, cu doar o zi înainte de decizia din Ciudad Real, Tribunalul Provincial din Leon a redus pedeapsa unui bărbat de etnie romă care a fost găsit vinovat de agresarea sexuală a unui minor, a relatat RTVE. 

Deși bărbatul neidentificat a lăsat-o însărcinată de trei ori când avea între 12 și 15 ani, instanța a ajuns la concluzia că în „cultura romă, uniunile au loc la vârste foarte fragede”, o circumstanță care a acționat ca factor atenuant. 

El a fost condamnat la doar 11 ani. 

Instanța din Leon a fost informată de către victimă, care este și ea de etnie romă, că era normal ca un copil de 12 ani să întrețină relații sexuale cu un adult, ținând cont de obiceiuri. 

Procurorii, care inițial au cerut o pedeapsă de 37 de ani de închisoare, au acceptat o înțelegere pentru o pedeapsă redusă.   

Beatriz Carrillo, director general pentru combaterea discriminării și a rasismului în cadrul Ministerului spaniol pentru Egalitate, a calificat drept „rușinoasă” decizia tribunalului din Leon, pe X. 

Sara Gimenez, directoarea generală a Fundației Secretariatului pentru Romi din Spania, a declarat miercuri că recentele hotărâri au contribuit la crearea unei „imagini negative” a populației de etnie romă care „nu corespunde realității actuale”.

Potrivit Fundației Secretariatului pentru Romi, în Spania trăiesc în jur de 750.000 de romi. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite