UE va modifica regulile pentru a ajuta Grecia. Corina Creţu: „Nu a fost uşor să lupt în faţa Parlamentului European pentru această măsură excepţională“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană propune o concesie retroactivă a regulilor blocului pentru ca Grecia să poată accesa ajutorul de dezvoltare regional pe care nu a reuşit să-l folosească din cauza crizei, a anunţat comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu.

„Comisia a propus ca rata cofinanţării să fie ridicată de la 95% la 100% pentru perioada 2007-2013“, a declarat în faţa reporterilor Corina Creţu, imediat după un dialog cu ministrul Economiei din Grecia. „Bugetul Greciei va beneficia de acest lucru imediat“, a adăugat Creţu.

Potrivit comisarului european pentru politică regională, schimbarea excepţională a regulilor UE, care are nevoie de aprobarea membrilor guvernelor şi a europarlamentarilor, ar economisi aproximativ două miliarde de euro pentru Atena şi va permite folosirea banilor care altfel ar fi fost pierduţi.

Nu a fost uşor pentru mine sălupt în faţa Parlamentului European pentru această măsură excepţională deoarece multe ţări vor pierde bani. Dar cred că situaţia din Grecia este excepţională“, a declarat Corina Creţu.

După luni de sfidări, Grecia a fost de acord, în august, cu un al treilea ajutor internaţional ce va însuma aproape 86 de miliarde de euro, sub o supraveghere internaţională strictă. Mai mult, Comisia a spus că Grecia va primi până la 35 de miliarde de euro din bugetul UE, în următorii şapte ani, pentru proiecte de dezvoltare economică, notează Reuters.

Ministrul grec al Economiei, George Stathakis, a declarat că speră ca Parlamentul să adopte marţi propunerea Comisiei de a dubla aşa-numita rată de prefinanţare pentru proiectele finanţate de fondurile europene. Măsura bugetară va face disponibil încă un miliard de euro pentru Grecia, în decursul a doi ani, 2016 şi 2017, a spus ministrul.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite