CE vrea să confiște averile înghețate ale oligarhilor ruși, pentru a pedepsi Moscova

0
Publicat:

CE a propus confiscarea bunurilor rusești care au fost înghețate pentru a pedepsi Moscova, explorând opțiuni legale împreună cu partenerii UE pentru a compensa Kievul pentru daunele aduse țării.

CE ar vrea să confiște bunurile rușilor pe care le-a înghețat. Foto Shutterstock
CE ar vrea să confiște bunurile rușilor pe care le-a înghețat. Foto Shutterstock

Oficialii din Uniunea Europeană, Statele Unite și alte țări occidentale au dezbătut luni de zile cum să sechestreze în mod legal bunurile rusești deținute în străinătate - atât de stat, cât și private - care sunt înghețate de sancțiuni, scrie Reuters.

Problema este că, în majoritatea statelor membre UE, sechestrarea bunurilor înghețate este posibilă din punct de vedere legal doar în cazul în care există o condamnare penală. De asemenea, multe bunuri ale cetățenilor ruși aflați pe lista neagră sunt greu de confiscat sau chiar de înghețat, deoarece sunt înregistrate ca aparținând unor membri ai familiei sau persoane de față.

Am blocat 300 de miliarde de euro din rezervele Băncii Centrale a Rusiei și am înghețat 19 miliarde de euro din banii oligarhilor ruși”, a declarat Ursula von der Leyen, președintele executivului UE, într-un comunicat.

Instanță internațională pentru crimele Rusiei

Ea a spus că, pe termen scurt, UE și partenerii săi ar putea gestiona fondurile și le pot investi. Veniturile vor merge către Ucraina, care în cele din urmă ar compensa daunele cauzate țării.

Vom lucra la un acord internațional cu partenerii noștri pentru a face acest lucru posibil. Și împreună, putem găsi modalități legale de a ajunge la acesta”, a spus ea.

Ea a mai spus că UE propune înființarea unei instanțe specializate, susținută de Națiunile Unite, „pentru a investiga și a urmări penal crima de agresiune a Rusiei”.

Rusia spune că înghețarea rezervelor băncii sale centrale și a activelor cetățenilor ei sunt ilegale. Ea neagă că invazia, pe care o numește o „operație militară specială” de dezarmare a vecinului său, echivalează cu o agresiune ilegală împotriva Ucrainei.

Comisia Europeană a cheltuit sute de miliarde de euro în acest an pentru a ajuta țările membre să sprijine populația și economiile în contextul invaziei ruse asupra Ucrainei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite