Un soldat rus a spus la telefon că a ucis săteni în Bucea, inclusiv copii. „Cred că înnebunesc”

0
Publicat:

În mod public, guvernul rus a negat că forțele sale au comis atrocități în timpul ocupării localității Bucea, un sat din afara capitalei ucrainene. Dar, în convorbirile telefonice de acasă, soldații din zona de lângă Kiev au vorbit despre desfășurarea unei operațiuni de „curățare” care a implicat uciderea a zeci de localnici, inclusiv copii, suspectați că au ajutat rezistența Ucrainei la ocupația străină, notează Insider.

FOTO: Getty Images
FOTO: Getty Images

„Cred că înnebunesc”, i-a spus un soldat, pe nume Maksym, soției sale într-o convorbire telefonică din 21 martie, a cărei înregistrare a fost interceptată și dezvăluită joi într-o investigație comună a Associated Press și a emisiunii „Frontline” de la PBS.

În convorbire, soldatul a recunoscut că a băut, dar și-a asigurat soția că acest lucru nu îi va afecta capacitatea de a se apăra.

„Este mai ușor să împuști civili”, a spus el. Într-adevăr, „am ucis deja atât de mulți civili”.

Cel puțin 400 de persoane au fost ucise atunci când Rusia a ocupat localitatea Bucea, situată la 32 km nord-est de Kiev. Cadavrele lor au fost descoperite atunci când încercarea Rusiei de a captura sediul guvernului ucrainean a eșuat, iar Moscova a ordonat retragerea în primele săptămâni ale războiului.

Supraviețuitorii au povestit pentru Insider că soldații ruși s-au comportat inițial ca și cum s-ar fi crezut eliberatori, guvernul lor convingându-i că Ucraina este condusă de naziști. „Au crezut că au venit aici să ne salveze”, a spus un rezident.

Dar, în concordanță cu convingerea că invazia a fost un act de eliberare, a existat convingerea că toți cei care s-au opus sau au ajutat la lupta pentru suveranitatea Ucrainei erau fasciști demni de moarte. Chiar și copiii.

Într-o convorbire telefonică din 14 martie, un alt soldat, căruia i se spunea Lyona, i-a povestit mamei sale despre un copil care a fost oprit la un punct de control rusesc. Pe telefonul băiatului, soldații au găsit informații despre „locația și logistica” forțelor rusești, a relatat AP.

„A fost împușcat pe loc”, a spus soldatul.

De fapt, un alt soldat rus, Ivan, a declarat, în convorbirile telefonice efectuate între 17 și 18 martie, că soldații ocupanți „împușcă pe toată lumea, indiferent cine ar putea fi: un copil, o femeie, o bătrână, un bătrân. Oricine are arme este ucis. Absolut toată lumea”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite