UE impune Rusiei un ultimatum de trei zile pentru a contribui la restaurarea păcii în estul Ucrainei

0
0

Uniunea Europeană a anunţat vineri Rusia că are ultimatum până luni să ia măsuri concrete pentru a asigura încheierea unui acord de pace între forţele guvernamentale ucrainene şi miliţiile separatiste din estul Ucrainei. În caz contrar, alianţa celor 28 de state europene au anunţat noi sancţiuni vizând întregi sectoare ale economiei ruse, inclusiv cel energetic, deşi până în prezent au fost vizaţi în mod special indivizi şi companii.

Termenul-limită impus de UE a fost anunţat după semnarea unui acord de integrare de către reprezentantul Ucrainei, al Republicii Moldova şi al Georgiei. Astfel, cele trei ţări exsovietice s-au apropiat şi mai mult pe calea integrării în Uniune, în ciuda obstacolelor puse de Federaţia Rusă.

Liderii comunităţii europene au anunţat ultimatului neaşteptat de strâns şi ca urmare a declaraţiilor preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko, care a spus în timpul discursului de astăzi că implementarea planului său de pace a eşuat. 

„Rusia nu face nimic, În urmă cu o oră şi jumătate, alţi cinci soldaţi au fost ucişi” de miliţia separatistă susţinută de Moscova, care a preluat controlul celor mai importante oraşe din estul Ucrainei, a declarat liderul de la Kiev.

Ameninţarea UE marchează o schimbare majoră în tactica comunităţii europene, care a evitat până acum instaurare de „linii roşii” şi sancţionarea unor sectoare întregi, ci a preferat mai degrabă indivizi şi companii ruseşti. Noile măsuri nu au fost precizate cu exactitate, însă oficialii au dat asigurări că vor fi aplicate „fără întârziere”.

Liderii europeni au mai cerut rebelilor ucraineni să desfiinţeze punctele de control improvizate la intrările din oraşele unde şi-au stabilit posturi, să redea autoritatea forţelor guvernamentale, să-i elibereze pe cei aproximativ de ostatici şi să se implice în negocieri serioase pentru implementarea planului de pace al preşedintelui Poroşenko. 

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite