UE îl avertizează pe Trump să nu impună taxe vamale. „Este evident că trebuie să reacționăm”

0
Publicat:

Uniunea Europeană îl avertizează pe președintele american Donald Trump că blocul comunitar va riposta dacă acesta impune tarife asupra bunurilor europene.

Trump a amenințat deja UE că va impune tarife suplimentare FOTO X
Trump a amenințat deja UE că va impune tarife suplimentare FOTO X

Comisia Europeană a declarat că „regretă” decizia lui Trump de a impune sâmbătă tarife asupra Canadei, Mexicului și Chinei. Președintele american a promis că va lua măsuri similare împotriva UE, scrie POLITICO.

„Relația noastră comercială și de investiții cu SUA este cea mai mare din lume. Este mult în joc”, a declarat duminică un purtător de cuvânt al Comisiei. „Tarifele creează perturbări economice inutile și alimentează inflația. Ele sunt dăunătoare pentru toate părțile.”

Cu toate acestea, a subliniat purtătorul de cuvânt, „UE va răspunde ferm oricărui partener comercial care impune tarife asupra bunurilor europene într-un mod nedrept sau arbitrar.”

Bruxelles, îndemnat să riposteze

Ministrul francez al Industriei, Marc Ferracci, a mers și mai departe, cerând un răspuns „dur” din partea Bruxelles-ului, care gestionează relațiile comerciale în numele celor 27 de state membre ale UE.

„Negocierile comerciale cu Donald Trump trebuie să aibă o dinamică de putere”, a declarat Ferracci pentru France Info duminică.

Având în vedere amenințările lui Trump de a impune tarife împotriva UE, „este evident că trebuie să reacționăm”, a spus Ferracci, adăugând însă că „așteptăm deciziile administrației americane cu privire la ceea ce va afecta Europa.”

El a mai afirmat că, pentru ca măsurile de retaliere să fie eficiente, „răspunsul trebuie să vizeze produsele importante pentru SUA” și că „trebuie să fie 'dur', adică să aibă un impact asupra economiei americane pentru a constitui o amenințare credibilă în negocieri”. 

Apel la calm

Cancelarul german Olaf Scholz a subliniat beneficiile comerțului deschis, dar în același timp a sugerat că UE are capacitatea de a răspunde oricăror măsuri potențiale luate de SUA.

„Este important să nu divizăm lumea prin numeroase bariere tarifare”, a declarat Scholz duminică, după o întâlnire cu premierul britanic Keir Starmer în Marea Britanie. UE este „o zonă economică puternică și are propriile sale opțiuni de acțiune”, a spus el.

În schimb, ministrul german de Finanțe, Jörg Kukies, a îndemnat europenii să rămână calmi și să își vadă de treabă. „Nu ar trebui să reacționăm la primele decizii cu panică, ci să le vedem ca începutul negocierilor și nu ca sfârșitul acestora”, a fost citat spunând de Frankfurter Allgemeine Zeitung în timpul unei vizite în Golful Persic, duminică.

Ministrul italian de Externe, Antonio Tajani, a adoptat un ton precaut, scriind pe X: „Războiul tarifelor nu este benefic pentru nimeni... Avem idei și strategii pentru a ne proteja companiile, iar Italia este cel mai bun ambasador al UE în dialogul cu Washingtonul.”

Trump, acuzat că încalcă dreptul internațional

Bernd Lange, președintele comisiei de comerț internațional din Parlamentul European, a descris tarifele impuse de Trump ca fiind o încălcare a dreptului internațional. UE trebuie acum să se pregătească „să ne apărăm interesele economice 1:1”, a adăugat el, cerând Bruxelles-ului să „stabilizeze și să extindă rapid” relațiile comerciale cu alte țări.

Premierul Poloniei, Donald Tusk, a transmis sâmbătă un mesaj video în care a afirmat că există „motive de îngrijorare, dar nu de teamă” după ce a enumerat recentele evoluții, inclusiv imigrația ilegală, războiul Rusiei în Ucraina și amenințările comerciale ale lui Trump.

Între timp, fostul prim-ministru belgian Guy Verhofstadt a numit tarifele impuse de SUA „un atac flagrant asupra propriului popor și un cadou pentru miliardari, în timp ce își distruge cei mai apropiați aliați.”

El a adăugat: „UE nu trebuie să cedeze în fața tacticilor sale de intimidare.”

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite