Școlile din nordul Kosovo vor fi închise din cauza agravării situației din regiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Termenul pentru care instituțiile de învățământ din nordul regiunii vor fi închise nu a fost încă stabilit.

Școlile din notrdul Kosovo vor fi închise. Foto: Shutterstock
Școlile din notrdul Kosovo vor fi închise. Foto: Shutterstock

Școlile care funcționează în sistemul de învățământ sârb și situate în nordul statului Kosovo nu se vor deschide luni din cauza agravării situației din regiune, a transmis duminică seara portalul Kosovo Online.

Potrivit publicației, nu a fost încă stabilită perioada pentru care instituțiile de învățământ din nordul regiunii vor fi închise.

Liderul sârbilor din Kosovo și Metohija, Goran Rakic, a anunțat duminică că a fost înființat un sediu de criză pentru a informa cetățenii și mass-media despre situația din nordul Kosovo.

Duminică mai devreme, la Belgrad a avut loc o ședință de urgență a Consiliului de Securitate Națională, care a fost convocată din cauza agravării situației din nordul Kosovo după reținerea pe 10 decembrie a unui fost polițist sârb, Dejan Pantic. El a fost reținut de poliția din Kosovo la punctul de control Yarinje de pe linia administrativă dintre Kosovo și Metohija și Serbia Centrală. Ca răspuns, populația sârbă a blocat trecerea de-a lungul autostrăzii cu baricade în mai multe așezări din apropierea punctului de control și a ieșit la proteste. Astfel, sârbii au vrut să împiedice ca Pantic să fie dus la Priștina. Patrulele Misiunii Uniunii Europene în Kosovo (EULEX), precum și angajații Misiunii Internaționale sub auspiciile NATO în Kosovo și Metohija (KFOR) au fost atrași la baricade.

Ulterior, premierul Kosovo, Albin Kurti, a cerut sârbilor să îndepărteze baricadele până duminică seara. În caz contrar, el a amenințat că va desfășura o operațiune de înlăturare a barierelor cu implicarea poliției din Kosovo. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite