UE, Canada şi SUA au impus noi sancţiuni împotriva regimului Lukaşenko

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aleksandr Lukaşenko FOTO EPA-EFE
Aleksandr Lukaşenko FOTO EPA-EFE

Uniunea Europeană, SUA, Regatul Unit şi Canada au anunţat joi noi sancţiuni economice împotriva Belarusului, acuzat de „încălcări repetate ale drepturilor omului” şi de organizarea unui trafic de migranţi către blocul comunitar.

„Cerem din nou regimului Lukaşenko să oprească imediat şi complet organizarea unei migraţii nereglementate la frontierele sale cu Uniunea Europeană”, subliniază cei trei aliaţi într-un comunicat comun preluat de AFP.

Uniunea Europeană îl acuză pe liderul de la Minsk, Aleksandr Lukaşenko, că înlesneşte sosirea unor migranţi din Orientul Mijlociu la el în ţară pentru a-i direcţiona apoi către graniţele cu Polonia, Letonia şi Lituania. Această presiune cu migranţi asupra blocului comunitar este organizată ca încercare de răzbunare pentru sancţiunile impuse de Bruxelles lui Lukaşenko după ce a trucat scrutinul prezidenţial de anul trecut şi a reprimat apoi opoziţia care a cerut alegeri libere şi corecte.

Noile sancţiuni „demonstrează determinarea noastră de neclintit de a face faţă unui regim brutal care reprimă tot mai mulţi belaruşi, subminează pacea şi securitatea Europei şi continuă să exploateze persoane care nu vor altceva decât să trăiască în libertate”, a subliniat într-un comunicat secretarul de stat american Antony Blinken.

Noul set de sancţiuni al UE împotriva regimului Lukaşenko, al cincilea la numpr, vizează 17 indivizi şi 11 entităţi vinovate pentru criza migranţilor de la graniţa belaruso-europeană.

SUA au aplicat sancţiuni împotriva a 20 de indivizi şi 12 organizaţii apropiate de Lukaşenko, acuzate că „au facilitat tranzitul migranţilor în UE” şi că „au luat parte la reprimarea în curs vizând drepturile omului şi democraţia”.

Aceste sancţiuni se referă la îngheţarea activelor şi interdicţii de călătorie.

„Belavia a fost implicată în aducerea de migranţi din Orientul Mijlociu în Belarus. Migranţii care doresc să treacă graniţa externă a Uniunii au zburat la Minsk la bordul zborurilor operate de Belavia din mai multe ţări din Orientul Mijlociu”, se arată în jurnalul oficial.

Sancţiunile impuse Belavia înseamnă că societăţile comerciale din UE nu mai pot închiria avioane companiei aeriene din Belarus, au spus oficialii UE. Nu este clar dacă Belavia va trebui să returneze cele 17 aeronave închiriate prin companiile aeriene din Irlanda.

Belavia, căreia i s-a interzis deja să survoleze Uniunea Europeană după aterizarea forţară a unui avion la Minsk, la începutul acestui an, asigură zboruri către destinaţii precum Egipt, Iordania, Emiratele Arabe Unite, Armenia, Georgia, Azerbaidjan, Uzbekistan şi Kazahstan.

UE a sancţionat, de asemenea, hoteluri şi agenţii de turism precum Oskartour, care au fost acuzate că îşi folosesc contactele cu companiile aeriene pentru a atrage migranţi în Belarus.

Deloc surprinzător, regimul Lukaşenko neagă că ar fi instigat o criză a migraţiei la graniţa UE care s-a soldat până acum cu moartea a 12 persoane.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite