Ucrainienii au respins un puternic asalt mecanizat rus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forțele ucrainene par să fi respins un asalt mecanizat de dimensiunea unui batalion rusesc în apropiere de Avdiivka, regiunea Donețk, pe 30 martie - primul asalt mecanizat de dimensiunea unui batalion de când forțele ruse au început campania de capturare a Avdiivka la sfârșitul lunii octombrie 2023.

Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Un militar ucrainean a relatat în martie 31 că forțele ruse, inclusiv elemente ale Regimentului 6 de tancuri rus (Divizia 90 de tancuri, Districtul militar central [CMD]), au angajat 36 de tancuri și 12 vehicule de luptă de infanterie BMP (IFV) într-un asalt mare mecanizat lângă Tonenke pe 30 martie. Imaginile geolocalizate publicate pe 31 martie arată un număr mare de vehicule blindate și tancuri rusești distruse și avariate de-a lungul unui drum la nord-vest de Tonenke (vest de Avdiivka). Militarul ucrainean a declarat că forțele ucrainene au distrus 12 tancuri rusești și opt IFV-uri în timpul asaltului și a remarcat că atacul frontal nu a reușit să depășească linia ucraineană. Acesta pare a fi primul raport al oricăror elemente ale Diviziei 90 de tancuri care participă la atacuri în urma cuceririi de către Rusia a Avdiivka și ISW a evaluat anterior că elementele Diviziei 90 de tancuri, alături de alte unități și formațiuni rusești, reprezintă probabil o rezervă operațională neangajată considerabilă.

Comandamentul militar rus se poate angaja să continue și să intensifice eforturile de a împinge forțele ucrainiene la vest de Avdiivka. Elementele Regimentului 6 de Tancuri par să fi eșuat în atacul lor din 30 martie lângă Tonenke, totuși, sugerând că elementele rezervei operaționale neangajate a Rusiei de lângă Avdiivka ar putea fi prea degradate sau, altfel, incapabile să conducă noi progrese rusești spre vest în scurt timp.

Amploarea atacului mecanizat rusesc din 30 martie este semnificativă. Forțele ruse nu au efectuat un atac mecanizat atât de mare de la începutul efortului ofensiv localizat rusesc de a ocupa Avdiivka la sfârșitul lunii octombrie 2023, când forțele ucrainene au distrus aproape 50 de tancuri rusești și peste 100 de vehicule blindate în perioada 19-20 octombrie 2023 .

Capacitatea Ucrainei de a se apăra împotriva atacului din 30 martie, în special lângă Avdiivka, unde forțele ucrainene au fost forțate să se retragă rapid în noi poziții defensive în urma pierderii așezării, este un indicator pozitiv al capacității Ucrainei de a se apăra împotriva pe viitor împotriva unor atacuri rusești pe scară largă ori împotriva unei operațiuni ofensive ruse, așteptată pentru vara lui 2024.

Oficialii ucraineni, în mod justificat, continuă să avertizeze cu privire la capacitatea Ucrainei de a se apăra împotriva efortului ofensiv al Rusiei de vară, în fața lipsei de muniții, a limitărilor de forță de luptă și a asistenței occidentale întârziate. Este posibil ca forțele ucrainene să fi trebuit să cheltuiască o cantitate semnificativă de material pentru a se apăra împotriva asaltului rusesc de lângă Tonenke, evidențiind capacitatea Rusiei de a conduce atacuri care forțează Ucraina să cheltuiască porțiuni uriașe din rezervele deja limitate de material și forță de muncă pentru a se apăra. Capacitatea demonstrată a Ucrainei de a se apăra cu pricepere împotriva unui asalt rusesc pe scară largă într-o parte deosebit de critică a frontului, în ciuda provocărilor Rusiei, sugerează că forțele ucrainene pot obține efecte semnificative pe câmpul de luptă dacă sunt echipate corespunzător.

Zona Avdiivka va avea prioritate

Comandamentul rus ar putea acorda prioritate zonei Avdiivka din regiunea Donețk. Disponibilitatea comandamentului militar rus de a angaja tancuri în valoare de un batalion la un atac lângă Avdiivka indică faptul că acest asalt a fost un efort prioritar. Comandamentul rus își poate concentra operațiunea ofensivă prevăzută la sfârșitul primăverii/vara 2024 asupra regiunii de vest Donețk, în speranța de a se baza pe progresele constante, dar marginale ale forțelor ruse în acest sector. Oficialii ucraineni au avertizat recent că forțele ruse acumulează personal de-a lungul axei Harkov-Lugansk, lângă Bakhmut, lângă Avdiivka și în vestul Oblastului Zaporijia, dar ISW continuă să evalueze că forțele ruse vor putea, probabil, doar să lanseze o operațiune concertată ofensivă pe scară largă doar într-o direcție operațională, la un moment dat, din cauza limitărilor forței de luptă și de planificare ale Rusiei.

Rusia va înrola alți 150.000 de militari

Președintele rus Vladimir Putin a semnat pe 31 martie decretul programat care autorizează înrolarea militară semestrială de primăvară a Rusiei, care va înrola 150.000 de ruși între 1 aprilie și 15 iulie. Decretul specifică faptul că recrutarea Rusiei din primăvara anului 2024 va înrola bărbați cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani, care nu sunt în prezent în serviciul militar. Conscripția din primăvara anului 2024 din Rusia marchează primul ciclu de recrutare în care Ministerul rus al Apărării (MOD) va înrola bărbați până la vârsta de 30 de ani. Legea rusă care ridică limita superioară a vârstei de recrutare de la 27 la 30 de ani a intrat oficial în vigoare la 1 ianuarie 2024, deși Putin a semnat legea în august 2023.

Agenția rusă de știri TASS a relatat că bărbații ruși care au împlinit 27 de ani înainte de sfârșitul anului 2023 și bărbați care au 28 sau 29 de ani și în prezent în zapas (resursă umană mobilizabilă generală compusă din bărbații care ar putea fi mobilizați indiferent de experiența militară anterioară) sunt excluși de la recrutare. Viceamiralul rus Vladimir Tsimlyansky a declarat pe 29 martie că ciclul de recrutare din primăvara anului 2024 va include recrutarea bărbaților în Ucraina ocupată și a tuturor subiecților federali ruși, cu excepția anumitor supuși federali din nordul Rusiei.

Convenția de la Geneva interzice oricărei puteri ocupante să forțeze civilii din teritoriile ocupate să servească în serviciile militare sau auxiliare ale puterii ocupante. Tsimlyansky a mai declarat că Rusia nu va desfășura recruți ruși în Ucraina ocupată și că recruții nu vor participa la operațiuni de luptă sau de sprijin în războiul din Ucraina. ISW continuă să evalueze că este puțin probabil ca Kremlinul să trimită conscriși pentru a participa la operațiuni de luptă în Ucraina, din cauza temerilor că pierderile în rândul conscrișilor ar putea provoca nemulțumirea societății în Rusia, deși Rusia își poate extinde eforturile de criptomobilizare în timpul ciclului de recrutare din primăvara anului 2024. Cu toate acestea, Kremlinul va continua probabil să folosească recruți pentru a apăra granița internațională dintre Ucraina și Rusia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite