„Rusia va câștiga mai mult teritoriu în Ucraina. Ar putea pune mâna pe Odesa“, susține Elon Musk

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia va putea câștiga mai mult teritoriu în Ucraina pe măsură ce războiul la scară largă continuă, incluzând posibil orașul Odesa din sud, a declarat miliardarul american Elon Musk într-o postare pe X pe 30 martie.

Elon Musk  foto   Shutterstock jpg

Musk, care se numără în prezent printre cele mai bogate persoane din lume, s-a pronunțat des despre războiul din Ucraina, pledând pentru concesii teritoriale către Rusia și împotriva ajutorului SUA pentru Kiev.

Cu cât războiul durează mai mult, cu atât mai mult teritoriu va câștiga Rusia până când va atinge Nipru, care este greu de depășit”, a spus Musk .

„Totuși, dacă războiul va dura suficient, va cădea și Odesa”.

Musk a spus că Rusia „nu are nicio șansă” să cucerească Ucraina complet, dar „cu siguranță va câștiga mai mult teritoriu”.

Musk a criticat, de asemenea, contraofensiva de vară a Ucrainei, numind-o „o risipă tragică de vieți” și a cerut încă o dată ca Ucraina să negocieze cu Rusia.

"Dacă Ucraina pierde sau nu orice acces la Marea Neagră este, în opinia mea, adevărata întrebare care rămâne. Recomand o înțelegere negociată înainte să se întâmple asta", a spus el.

Musk nu este singurul care prezice că Rusia poate obține câștiguri teritoriale în 2024, dar alți comentatori sunt de acord că factorul crucial în perspectivele de securitate ale Ucrainei rămâne acordarea de ajutor american .

Bloomberg a scris pe 29 februarie că președintele rus Vladimir Putin încă speră să pună mâna pe marile orașe ucrainene, precum Kiev și Odesa, și că Rusia ar putea sparge apărarea Ucrainei în vară dacă aliații nu oferă mai multe muniții .

Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) a mai spus că, deși Rusia deține în prezent inițiativa pe câmpul de luptă, cea mai mare amenințare la adresa Ucrainei nu este armata rusă, ci mai degrabă întârzierile continue în finanțarea din partea SUA.

Musk nu a abordat întârzierile de finanțare în evaluarea sa privind războiul. El și-a exprimat anterior opoziția față de asistența financiară acordată de SUA Ucrainei.

În prezent, Congresul investighează compania lui Musk, SpaceX, din cauza acuzațiilor că trupele ruse folosesc terminale de internet prin satelit Starlink în teritoriile ocupate ale Ucrainei.

Rușii ar putea ataca din nou Harkovul

Pe de altă parte, comandantul șef al armatei ucraienne, Oleksandr Sîrski, a declarat că încercarea Rusiei de a cuceri orașul Harkov nu poate fi exclusă.

Într-un interviu acordat Ukrinform, pe 29 martie, Sîrski a spus că Forțele Armate ale Ucrainei „iau toate măsurile pentru a răspunde în mod adecvat unei astfel de posibilități”.

Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, situat la puțin peste 30 de kilometri sud de granița cu Rusia, a cunoscut în ultimele săptămâni o escaladare a loviturilor de rachete, drone și bombe aeriene rusești.

„Astăzi, desfășurăm o scară largă de lucrări de fortificare a teritoriilor și a pozițiilor, instalăm un sistem complex de bariere”, a spus Sîrski.

Referindu-se la eliberarea unor părți din regiunea Harkov în 2022, după șapte luni de ocupație rusă, Sîrski a precizat că Forțele Armate ale Ucrainei au deja experiență în operațiuni militare în regiune, care au provocat „prăbușirea pe scară largă a frontului rus”.

Dacă rușii merg din nou acolo, Harkov va deveni un oraș fatal pentru ei”, a adăugat el.

Cel supranumit Leopardul Zăpezii a recunoscut, de asemenea, situația „foarte dificilă” de pe front, spunând că forțele Moscovei continuă să folosească atacuri în masă și că recent a crescut semnificativ utilizarea loviturilor aeriene și a bombelor ghidate „care ne distrug pozițiile”.

Sîrski a mai spus că forțele ruse se bucură în prezent de un avantaj al muniției de aproximativ 6:1, adăugând că Ucraina este ajutată de muniția de înaltă precizie.

„Tunarii noștri folosesc muniție de înaltă precizie pentru a distruge concentrațiile inamice chiar și la zeci de kilometri de linia frontului”, a adăugat el.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite