Ucraina trece la raţionalizarea energiei electrice. Crimeea ar putea să fie decuplată de la sistemul energetic ucrainean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Energiei din Ucraina a transmis a anunţat într-un comunicat de presă că că se va trece la raţionaliyarea energiei electrice pentru populaţie, mai precis la întreruprea curentului eletric în orele de vârf ale zilei, mai precis între orele 9:00-11:00 şi 20:00-22:00.Mai mult, Compania de stat pentru comerţ exterior „Ukrinterenergo” nu exclude sistarea completă a livrării de energie electrică în Crimeea, peninsula anexată de către Rusia.

Potrivit companiei, la solicitarea Ministerului Energiei şi Industriei Cărbunelui, „Ukrinterenergo” va deconecta temporar peninsula de la electricitate, începând de joi, din cauza lipsei resurselor de combustibil necesar pentru producerea energiei termice în Ucraina.

Astfel, Crimeea curentul electric va fi întrerupt de la  8:00 până la 10:00 şi seara, de la 18:00 până la 22:00 (ora Kievului). Capacitatea maximă de consum va fi de până la 300 MW. În timpul zilei - până la 500 MW, iar pe timp de noapte - până la 600 MW.

„În cazul în care Crimeea nu va respecta acest orar, peninsula riscă să fie deconectată complet de la electricitate”, anunţă compania „Ukrinterenergo”, citată de unian.net.

Presa ucrainenană scrie că Ucraina este nevoită, după o perioadă îndelungată, să importe cărbune, pentru a satisface nevoile centralelor termice. Din cauza tensiunilor care au escaladat în estul ţării, autorităţile de la Kiev nu se pot aproviziona din resurse proprii, întrucât majoritatea minelor se află în zona de conflict.

Ucraina a decis să construiască noi reactoare nucleare, a anunţat miercuri premierul acestei ţări Arseni Iaţeniuk.

"Am decis construirea de noi reactoare în Ucraina pentru creşterea producţiei de electricitate prin centralele nucleare", a afirmat şeful guvernului de la Kiev, citat de RIA Novosti. El a precizat că Ucraina va semna deja acorduri pentru construirea de noi reactoare nucleare până la sfârşitul acestui an.

Ucraina dispune în prezent de patru centrale nucleare — Zaporojie, Hmelniţki, Rovno şi Ucraina Sud, dotate cu 15 reactoare care utilizează tehnologii ruseşti — 13 de tipul VVER-1000 şi două VVER-440, acestea acoperind 47% din nevoile energetice ale ţării.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite