Ucraina a transmis UE a doua parte a chestionarului pentru obţinerea statutului de candidat. „Am făcut totul în câteva săptămâni“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ucraina a transmis cea de-a doua parte completată a chestionarului pentru obţinerea statutului de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. Acest lucru a fost anunţat luni de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Astăzi am mai făcut un pas – unul foarte important şi nu doar formal – în drumul nostru către Uniunea Europeană. Ucraina a transmis cea de-a doua parte a răspunsurilor la un chestionar special pe care trebuie să-l completeze fiecare ţară care aspiră să facă parte din UE. De obicei durează luni şi luni. Dar am făcut totul în câteva săptămâni", a spus Zelensky într-un mesaj video postat pe canalul său Telegram .

Pe 8 aprilie, şefa Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, i-a înmânat lui Zelensky un chestionar, a cărui completare va permite CE să recomande Consiliului UE să înceapă discuţiile despre începerea negocierilor privind aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană.

Pe 18 aprilie, Zelensky a predat şefului Delegaţiei UE la Kiev prima parte completată a chestionarului.

Recomandarea CE către Consiliul UE de a începe negocierile privind admiterea în comunitate este primul pas pe calea aderării. În continuare, ţara trebuie să convină cu negociatorii europeni asupra unui set de condiţii pe care trebuie să le îndeplinească. Procesul de negociere poate dura câţiva ani. Finlanda a fost cea mai rapidă care a mers pe această cale - în trei ani, Turcia a început negocierile pentru aderarea la UE în toamna anului 2005, iar până acum perspectiva finalizării lor nu este vizibilă.

Preşedintele Zelensky a adăugat că se aşteaptă să primească un răspuns pozitiv în iunie cu privire la dobândirea de către Ucraina a statutului de candidat la UE.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri