Ucraina a primit rachete antinavă Harpoon din Danemarca şi obuziere cu autopropulsie din SUA, potrivit ministrului apărării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Racheta Harpoon Foto Arhiva
Racheta Harpoon Foto Arhiva

Ucraina a început să primească rachete antinavă Harpoon din Danemarca şi obuziere cu autopropulsie din Statele Unite, a indicat sâmbătă ministrul apărării ucrainean, Oleksii Reznikov, precizând că armele vor întări forţele care luptă împotriva invaziei Rusiei.

„Apărarea de coastă a ţării noastre nu doar va fi întărită cu rachete Harpoon - ele vor fi folosite de echipe ucrainene instruite”, a scris Reznikov pe pagina sa de Facebook. 

El a afirmat că rachetele Harpoon vor fi folosite alături de cele ucrainene Neptun pentru apărarea coastei ucrainene, inclusiv a portului sudic Odesa, conform Reuters.

După lansarea invaziei în Ucraina la 24 februarie, Rusia a impus o blocadă navală asupra porturilor ucrainene, împiedicând exporturile vitale de cereale.

De asemenea a folosit flota Mării Negre pentru a lansa atacuri cu rachete împotriva Ucrainei, care a început de atunci să primească ajutor militar occidental.

Reznikov a spus că livrările de rachete Harpoon sunt rezultatul cooperării între câteva state, precizând că livrarea din Danemarca a avut loc „cu participarea prietenilor noştri britanici”. 

Secretarul apărării al SUA, Lloyd Austin, a afirmat luni că Danemarca va furniza un lansator şi rachete Harpoon Ucrainei. 

Reznikov a spus că Ucraina a primit, de asemenea, o serie de piese de artilerie grea, inclusiv obuziere cu autopropulsie M109 modificate, fabricate în SUA, care vor permite armatei ucrainene să lovească ţinte de la distanţe mai lungi.

Luna trecută, un înalt oficial al apărării din SUA a declarat că armata americană a început să antreneze un număr mic de trupe ucrainene pentru a putea utiliza artileria obuzier, adăugând că antrenamentul se desfăşoară în afara Ucrainei. 

Ucraina a declarat că doreşte să asigure livrările de lansatoare de rachete multiple M270 cu rază lungă (MLRS) fabricate în SUA şi să le folosească pentru a respinge trupele ruse din estul ţării. 

Harpoon este de obicei transportat la bordul navelor de război sau submarinelor, sau chiar a bombardierelor, iar Danemarca este singura ţară care a achiziţionat versiunea modificată a acestui lansator de rachete care este instalat pe un camion şi devine astfel o baterie de apărare de coastă. 

Echipat cu un radar autonom şi un sistem de navigaţie sofisticat, Harpoon zboară la altitudine joasă pentru a evita radarele inamice. Potrivit constructorului său Boeing, este capabilă să atingă o ţintă pe mare sau terestru cu o rază de acţiune ce poate ajunge de la 125 la mai mult de 300 de km în funcţie de versiune.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite