Ucraina acuză Rusia că execută şi foloseşte civilii din oraşele de graniţă pe post de scuturi umane

0
Publicat:

Săptămâna trecută, Rusia a declanşat cea o ofensivă masivă în nordul Ucrainei, reuşind să treacă graniţa, în încercarea de a ocupa Harkov, care este al doilea cel mai populat oraş al Ucrainei.

Orașul de graniță Vovchansk din regiunea Harkov se află sub ocupaţie rusească, FOTO PROFIMEDIA
Orașul de graniță Vovchansk din regiunea Harkov se află sub ocupaţie rusească, FOTO PROFIMEDIA

În timp ce forţele ruse declară victorioase că au reuşit să captureze oraşul Vovchansk, în nordul regiunii Harkov, şi că deţin controlul şi în satele din jur, de unde oamenii au fost forţaţi să fugă, oficialii ucraineni afirmă că acestea folosesc civilii pe post de scuturi umane, informează CNN.

Astfel, şeful departamentului de investigaţii al poliţiei regionale din Harkov, Serhii Bolvinov, a acuzat, vineri, armata rusă că a reţinut aproximativ 40 de civili într-un subsol, în apropierea locului în care şi-a stabilit centrul de comandă.

Este vorba, potrivit oficialului, mai ales de bătrâni care iniţial „nu au vrut să se evacueze” şi care au fost capturaţi când au hotărât în cele din urmă să plece spre teritoriul controlat de forţele ucrainene.

Potrivit informaţiilor furnizate de Serhii Bolvinov, civilii ucraineni ar fi interogaţi şi „cei care efectuează interogatorii se prezintă ca angajaţi FSB”, adică membri ai agenţiei de securitate internă a Rusiei, adăugând că, în plus, captivii sunt folosiţi ca „scuturi umane”. El mai acuză şi faptul că cel puţin un locuitor în vârstă de la Vovcensk a fost ucis de soldaţii ruşi, pentru că a refuzat să se supună ordinelor şi a încercat să scape.

Toate aceste informaţii au apărut la o zi după ce ministrul de Interne al Ucrainei, Ihor Klymenko, a declarat că ruşii iau prizonieri civili în nordul Vovcensk.

„Cunoaştem primele cazuri de execuţii de civili de către armata rusă”, a anunţat Ihor Klymenko pe canalul său Telegram, adăugând: „În special, unul dintre locuitorii din Vovchansk a încercat să evadeze pe jos, a refuzat să se supună comenzilor invadatorilor Ruşii l-au ucis”.

Pentru că nu poate verifica în mod independent afirmaţiile lui Serhii Bolvinov, CNN a contactat Ministerul rus al Apărării pentru informaţii, dar nu s-a primit niciun comentariu cu privire la trupele sale care folosesc civili ca scuturi umane sau care îi vizează pe cei care încearcă să se refugieze.

Vă reamintim că, în contextul în care forţele ruse au lansat vineri atacuri aeriene la Harkov, ucigând cel puţin trei persoane şi rănind 28, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi-a amânat săptămâna trecută toate vizitele externe.

Într-un interviu acordat AFP, difuzat vineri, Zelensky a spus că forţele ucrainene controlează rutele de intrare ale trupelor ruse în regiune, dar că operaţiunea rusă continuă, pentru că ea „nu este stabilizată, este controlată”. Preşedintele Ucrainei a mai precizat că se anticipează mai multe valuri de atacuri ruseşti asupra regiunii şi a subliniat necesitatea sistemelor de rachete Patriot pentru a îndepărta trupele ruse din Harkov.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite