Turcia a pus o recompensă de 5,6 milioane de euro pe militarii care au fugit în Grecia după puciul eşuat din 2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile din Turcia au pus o recompensă de 5, 6 milioane de euro pe opt militari turci care au fugit în Grecia după presupusa tentativă de puci din 2016. Ministerul de Interne de la Ankara le-a adăugat numele pe o listă cu cei mai căutaţi terorişti, potrivit agenţiei de presă Anadolu.

Cei opt militari fugari fac parte dintr-un total de 74 de foşti soldaţi pe care Turcia îi acuză că au participat la o încercare de a răsturna guvernul, orchestrată de clericul Fethullah Gulen, auto-exilat în SUA.

Eşecul puciului a fost salutat de Erdogan ca o „victorie a democraţiei“, însă riposta sa în forţă, marcată de arestări şi destituiri în masă a provocat îngrijorarea ţărilor europene şi a unor ONG-uri cu privire la drepturile omului.

Acuzându-l pe predicatorul Fethullah Gülen că se află în spatele încercării de răsturnare a guvernului, fapt negat de acesta, Ankara a lansat epurări de o amploare fără precedent împotriva unor presupuşi susţinători ai acestuia - peste 50.000 de persoane au fost arestate, iar peste 100.000 destituite în valuri succesive.

Până la finele anului 2018, justiţia turcă a condamnat la închisoare pe viaţă aproape 2.000 de persoane, în cadrul proceselor desfăşurate în legătură cu tentativa de puci din iulie 2016 împotriva preşedintelui Erdogan.

Justiţia din Grecia a respins cererile de extrădare a militarilor, invocând situaţia drepturilor omului din Turcia şi faptul că ei nu vor avea parte de un proces corect în ţara lor. Trei dintre militari au obţinut azil politic în Grecia şi ceilalţi speră la aceeaşi protecţie din partea statului grec.

Decizia vine în contextul în care prim-ministrul grec Alexis Tsipras face astăzi o vizită la Ankara, pentru a se întâlni cu preşedintele Recep Erdogan şi cu înalţi oficiali.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite