Video Trupele ucrainene raportează o nouă străpungere a frontierei în regiunea Kursk

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parașutiștii ucrainieni care luptă în regiunea rusă au „străpuns” o nouă secțiune, nespecificată, a graniței ruse, a anunțat luni o brigadă ucraineană, în timp ce luptele grele se dau pe teritoriul Rusiei și în diferite părți din estul Ucrainei, relatează Newsweek.

Soldați ruși în Kursk FOTO EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS
Soldați ruși în Kursk FOTO EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS

Luptătorii din cea de-a 95-a brigadă separată de asalt aerian „au penetrat o secțiune a graniței ruse”, a scris brigada pe Telegram.

„Este a doua operațiune de succes prin care e străpunsă granița rusă de la începutul operațiunii în regiunea Kursk”, a adăugat aceasta, fără a preciza însă unde a fost făcută străpungerea sau când a avut loc operațiunea respectivă. Militarii ucraineni au  difuzat o filmare care surprinde momentul în care trupele ucrainene intră pe „teritoriu inamic”, precum și „primele bătălii în zona de frontieră”.

Au trecut șase săptămâni de la incursiunea surpriză în Kursk, care se învecinează cu nord-estul țării. Kievul a declarat la începutul lunii septembrie că a cucerit 100 de așezări, echivalentul a 1.294 de kilometri pătrați de teritoriu, în timp ce Moscova a încercat fără prea mult avânt să respingă avansul.

În ultimele săptămâni, analiștii occidentali au sugerat că Rusia a luat înapoi teritorii la sud de Korenovo, care, alături de orașul Sudja către sud-est, a fost punctul central al înaintării Ucrainei.

Nu există prea multe informații disponibile despre această nouă străpungere, dar probabil că obiectivul este același, a apreciat Nick Reynolds, cercetător în materie de război terestru la Institutul Regal al Serviciilor Unite.

Astfel, Ucraina ar spera să folosească Kursk drept monedă de schimb, punând presiune asupra Rusiei în eventuale negocieri, întărind în același timp moralul ucrainean și arătând că Kievul este capabil de a lansa o ofensivă, a subliniat Reynolds pentru Newsweek .

Dacă Ucraina poate menține linia frontului în est, unde Rusia avansează constant de luni de zile, o altă incursiune în Kursk ar putea avea sens, a spus el.

De partea cealaltă, guvernul rus a anunțat luni că forțele ruse au oprit „două tentative ale forțelor armate ucrainene de a pătrunde peste granița Federației Ruse în direcția așezării Novi Put”.

Novi Put se află chiar la granița Rusiei cu Ucraina, la sud de satul Veseloe și orașul de graniță Glușkovo; se află la sud-vest de Korenovo și la vest de Sudja.

Un important blogger militar rus a declarat că trupele ucrainene se încleștau cu forțele ruse în jurul Glușkovo luni dimineață, folosind „din ce în ce mai multe” echipamente furnizate de NATO.

Un blogger a spus că un tanc Leopard de fabricație germană operat de Ucraina a fost „distrus” lângă Veseloe, care se află la sud-vest de Glușkovo. Au fost raportate bătălii în preajma Nikolaievo-Darino, la sud de Korenovo și chiar la nord-est de așezare.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vinerea trecută că ofensiva împotriva Kurskului a atras aproximativ 40.000 de soldați ruși în zonă.

Potrivit informațiilor din surse deschise, nucleul operațiunii de la Kursk a fost format din două brigăzi ale Forțelor de asalt aerian ale Ucrainei – legendara Brigadă 80 Liov și Brigada 82 Cernăuți nou-formată. În a doua săptămână a operațiunii, acestora li s-a alăturat o parte a Brigăzii 95 de asalt aerian, relatează Ukrainska Pravda.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite