Tony Blair îl atacă violent pe Jeremy Corbyn şi denunţă socialismul său „revoluţionar nebun“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul premier laburist britanic Tony Blair a atacat violent, miercuri, „indecizia aproape comică“ a liderului formaţiunii, Jeremy Corbyn, cu privire la Brexit şi „socialismul revoluţionar nebun“ al acestuia în contextul în care se pregăteşte succesiunea la conducerea Partidului Laburist (Labour), în urma înfrângerii istorice suferite în alegerile legislative anticipate de joia trecută, relatează AFP.

Într-un discurs, la Londra, Tony Blair, şeful Guvernului din 1997 în 2007, a apreciat că Partidul Laburist riscă să fie „înlocuit“ dacă nu se „înnoieşte“ pentru a deveni o alternativă credibilă faţă de conservatori.

Formaţiunea a suferit în alegerile legislative anticipate de săptămâna trecută cea mai gravă înfrângere din 1935.

Odată cu plecarea anunţată a lui Jeremy Corbyn se pune întrebarea orientării partidului, foarte de stânga în ultimii ani.

Convertind Partidul Laburist la un liberalism asumat, Tony Blair, singurul lider laburist victorios în ultimii 45 de ani, a denunţat „în aceste alegeri ale Brexitului“ eşecul partidului de a „lua o poziţie clară şi de a o respecta“ cu privire la acest subiect.

Jeremy Corbyn a făcut campanie promiţând să negocieze un nou acord al Brexitului, pe care voia să-l supună aprobării într-un referendum, alături de o rămânere în Uniunea Europeană (UE), dar dorind ca el să rămână „neutru“ faţă de aceste două opţiuni.

Blair consideră că Partidul Laburist ar fi trebuit să accepte rezultatul referendumului din 2016 - în care aproape 52% dintre britanicii care s-au prezentat la urne au decis să părăsească UE -, să critice acordul Brexitului al Guvernului şi să apere mai ferm faptul că „decizia finală trebuie să revină poporului“.

„Cu altă conducere“ a partidului, „am fi păstrat mai multe voturi în zonele tradiţionale laburiste“, a continuat el. „Majoritatea celor care votează cu Partidul Laburist este de fapt în favoarea rămânerii“ în UE, a subliniat el.

„Noi am urmat un drum al indeciziei aproape comic“, a denunţat Blair.

În opinia sa, Corbyn a fost perceput „din punct de vedere politic drept un opozant findamental faţă de ceea ce apără Regatul Unit şi ţările occidentale“. El a încarnat „socialismul revoluţionar nebun“, incapabil să seducă electoratul laburist.

În cadrul unei reuniuni laburiste, marţi seara, Jeremy Corbyn a înfruntat furia taberei sale, căreia i-a prezentat scuze cu privire la rezultatul în alegeri, a cărui vină şi-a asumat-o.

Partidul Laburist urmează să se reunească în ianuarie pentru a defini calendarul plecării liderului septuagenar şi alegerii succesorului acestuia.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite